Geçmişten günümüze yapılarda, zenginliğin sembolü haline gelen mermer, Temmer Mermer'in fabrikasından dünyanın 40 ayrı ülkesine doğru yol alıyor.
Tarih boyunca “yapılarda zenginliğin sembolü” ve dünyanın en eski inşaat malzemesi olan mermer, değerini korumaya devam ediyor. Mermerin başkenti olarak anılan Afyon’da dünyanın en büyük entegre tesislerinden birine sahip olan Temmer Mermer, 107.000 m2 alan üzerinde 42.000 m2‘lik kapalı alana sahip fabrikasında 40 ayrı ülkeye mermer ihraç ediyor. 1998 yılında Bilecik’te kendilerine ait ilk ocak yatırımını yaptıklarını hatırlatan Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçılar Derneği ( İMİB ) Başkan yardımcısı Rüstem Çetinkaya, o günden bugüne Afyon, Eskişehir, Denizli, Antalya, Muğla, Bilecik gibi çeşitli illerde ocak açtıklarını ve verimliliğe göre kullandıklarını söyledi.
Temmer Marble Kurucu Üyeleri Rüstem Çetinkaya ve Ahmet Küçük
Bugün aktif olarak Afyon, Eskişehir ve Bilecik ocaklarını çalıştıran Temmer Mermer, yılda toplam 300.000 ton blok mermer çıkartarak, bu mermeri 2.000.000 m2 kapasiteli entegre tesisinde işleyerek blok, levha ve ebatlı olarak Kuzey Amerika, Avrupa, Uzakdoğu, Ortadoğu, Orta Asya gibi dünyanın dört bir yanına gönderiyor. Mermerin ocaktan çıkarılmasından, fabrikada işlenmesine kadarki süreçte, yurtiçi ve yurtdışından devamlı danışmanlık alarak yenilikçi ve çevreci teknoloji çözümleri kullanan Temmer Mermer, dünyanın en gelişmiş teknolojisini kullanarak üretim yapıyor ve dünya pazarındaki yerini bu şekilde koruyor. Bu strateji ile ilerleyen Temmer, teknolojisini devamlı yenileyerek, şu anda üretiminde İtalyan ve gelişen Türk makine sanayinin tamamen bilgisayar kontrollü son teknoloji makinelerini kullanıyor. Tam otomatik robotlarla desteklenen makina parkında Levha ve Strip güçlendirme sistemlerini Türkiye’de ilk kez kullanan Temmer, modern tesis, ekipman ve altyapıya sahip ocaklarda, tamamı Temmer’e ait geniş makine parkuru ile üretim yapmaya devam ediyor.
Avrupa’da önemini ve değerini hep koruyan, kullanıldığı yapıya değer katan mermerin, Türkiye’de de son yıllarda özellikle inşaat sektörünün büyümesi ve rekabetin artması ile tekrar gündeme geldiği görülüyor. Geçmişte kullanılan teknolojilerin zayıflığı ve üreticinin yaşadığı ekonomik güçlükler nedeni ile zor işlenen ve pahalı bir malzeme olarak görülen mermer, bugünkü ileri teknoloji sayesinde daha kolay ulaşılabilir bir taş haline geldi. Ülkemizde AVM’ler, lüks konutlar, rezidanslar olmak üzere bir çok alanda kullanılan mermer, artık tüketicinin talep ettiği bir diğer ürünlere göre tercih ettiği bir dekorasyon malzemesine dönüşüyor.
Temmer Marble’ın Afyon’daki fabrikasından bir görüntü
Son yıllarda çevre dostu malzemelerin kullanımın giderek artmasıyla da dikkatleri üzerine çeken mermer, doğal bir taş olduğu için çok tercih ediliyor. Çevre kirliliği, küresel ısınma ve doğal kaynakların tükenmesi sonucu çevre dostu binaların yapılması yönünde eğilimler gösteren inşaat şirketleri, “Yeşil Ev” içerikli ve temalı projelere imza atmaya başladılar. Kendi tüketimini kendi yaratacak olan Yeşil Ev projeleri, doğaya zarar vermeden, su ve enerji tasarrufu sağlayabilecek sistemleri barındıran hatta kendi enerjisini üreten bina nitelikleri taşıyor. Bu bağlamda dünyanın en eski ve en dayanıklı inşaat malzemelerinden biri olan mermer, tamamen doğal taş olması nedeniyle “Yeşil Ev” projelerinin öncelikli tercihi olarak öne çıkıyor.
Rüstem Çetinkaya “Hem kişisel çabaları ile kendi özel villasını “Yeşil Ev” içerikli planlayan münferit müşterilerimizden hem de adetli konut projelerinden gelen talepler doğrultusunda tamamen doğal taş olan mermeri sunuyoruz. Enerji ve ısı gibi çok önemli konularda tasarrufu destekleyen mermer, aynı zamanda darbelere karşı dayanıklılığı nedeniyle de tercih ediliyor” dedi. Temmer, inşaat sektörünün gelişmesi ve büyümesi, tüketicinin bilinçlenmesi gibi sebeplerden artan mermer talebine daha hızlı cevap verebilmek için iki yıl önce Afyon Fabrika’da, diğerini de geçen yıl İstanbul Etiler’de olmak üzere 2 adet showroom açtı. Özellikle İstanbul showroomda beklentilerinin üzerinde ilgi gördüklerini söyleyen Çetinkaya “Bilhassa mimar, iç mimarlarla yakın temasta çalışmaya başladık. Amacımız butik projelere hizmet vermekti. Şu anda bu doğrultuda ilerliyoruz. Ayrıca nihai kullanıcının da mermere bu kadar ilgili olabileceğini tahmin etmemiştik. Mağazamızın önünden geçerken uğrayıp, bilgi alan, evinin salonu, banyosu, mutfağı, duvarları için proje isteyen oldukça fazla müşterimiz var” dedi.
Dünya rezervlerinin % 35’inin Türkiye’de olduğu düşünüldüğünde, ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması olası olan mermer, dünyada konutun değerini arttıran bir öğe olarak değerini koruyor.
İngiltere’den Rusya’ya birçok ülke vatandaşının konut alırken aradığı kriterler arasında mermer yer alıyor. Buna örnek olarak İngiltere’de verilen kiralık veya satılık konut ilanlarında “mermer kullanılmıştır” ifadesine sık sık yer alması gösterilebilir. Mermerin sadece mutfak, banyo, antre, dış cephe kaplamaları ve zemin gibi yerlerde değil, gelişen yeni teknolojiyle birlikte merdiven basamakları, sütun ve kolon kaplamaları hatta duvar ve tavan süslemelerinde bile kullanıldığı görülüyor. Mermer dekorasyonlarda güzelliği getiren “her taşın ayrı bir karakterde olması” ne yazık ki mermer deseni ile yapılan seramiklerde olamıyor. Mermerde hiçbir zaman bir taş kendini tekrar etmiyor. Hepsi ayrı ayrı desenlerde olan taşların genel bütünlüğü, bibirini tekrar eden seramikten çok farklı bir atmosfer ve zenginlik yaratıyor.
Doğal taş olması, kullanıldığı mekana değer katarak lüks vurgusunu öne çıkarması ile tercih edilen mermer, mekanlarda tablo olarak da kullanılmaya başlandı. Uluslararası adı “bookmatching / ikizleme” olan yönteme Kelebek Etkisi de deniyor. Doğal taşın kendi doğal çizgilerinin ve deseninin karşıt biçimde kullanılması ile elde edilen yönteme, kanatlarını açmış kelebek görüntüsü verdiği için Kelebek Etkisi deniyor. Ortaya çıkan desen olağanüstü bir sanat eseri değerini taşıyor. Ve genç nesil mimarlar adeta bir tablo olan bu eseri, her türlü iç ve dış mekanda, duvar ve zeminde uygulayabiliyorlar. Dünyada bugünlerde trend olan bu yöntem, Türkiye’de de ilgi görmeye başladı. İkizleme yönteminin örneklerini Temmer Mermer’in Afyon ve Etiler’deki showroomunda görmek mümkün.
Tamamen hijyenik bir taş olma özelliği, her türlü darbelere olan dayanıklılığı ama en önemlisi ısı yalıtımı konusunda sağladığı avantajları nedeniyle doğa dostu olan mermer, sürdürülebilir konut projelerinin önemli bir elemanı olarak dikkat çekiyor. Renk çeşitliliği ve gelişen teknoloji sayesinde 1 – 2 cm incelikte kesilebilen mermer yapılarda bir çok yerde kullanılabiliyor. Özellikle yerden ısıtma sistemlerinde ısıyı koruyarak ya da sıcak iklimlerde soğuğu tutarak ısı yalıtımı noktasında tercih edilen mermer, yeşil ev projelerinde enerji tasarrufu sağlıyor.
Eskişehir, Bilecik ve Afyon olmak üzere toplam 3 ocağı olan Temmer Mermer’in 2014 yılı ciro hedefi 60 milyon TL. Cirosunun % 80’ini ihracat olarak gerçekleştiren firma, dünyanın aranan mermer firmaları arasında yer alıyor.
Temmer Marble’ın Bilecik’te yer alan mermer ocağı