Meryem Ana Adası

Balıkesir’in Erdek İlçesi’ndeki Zeytinli Ada’da yer alan tarihi eserler, yedi yıllık bir çalışmanın ardından gün yüzüne çıkarıldı.

Meryem Ana Arkeoparkı adıyla önümüzdeki günlerde ziyaretçiler tarafından gezilebilecek 10 dönümlük .zeytinli Ada’da M.S. 4’üncü yüzyıldan kalan vaftizhane, iki hamam, seramik pişirme fırınları gibi alanlar bulunuyor.

Adada yapılan kazı çalışmaların başkanlığını yürüten Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nurettin Öztürk, Zeytinli Ada’nın daha önce manastır olarak kullanıldığını söyledi. Yakın tarihe kadar adanın Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı kamp bölgesi olduğunu hatırlatan Doç.Dr. Öztürk, “Burada 12-13 tane kamp yeri vardı. 2003-2004 yılında restoran yapmak istediler. Burası SİT alanı olduğu için kurula başvurdular. Biz ise bu dönemde bir kazı çalışması gerçekleştirdik. Belediye Başkanlığı ve kurula bir rapor verdik. Böyle bir işletmeye izin verilemeyeceğini rapor ettik” diye konuştu.

Doç.Dr. Öztürk, M.S. 2’nci yüzyılda yaşanan deprem ile buranın ada haline geldiğini söyledi. Adada 5 kilogram ağırlığında Meryem Ana ve Hz. İsa’nın ikonasının da yer aldığını ifade eden Doç.Dr. Öztürk, 10 dönümlük alanda, vaftizhane, iki hamam, seramik pişirme fırınları, o döneme ait tuvaletin yanı sıra tapınma ve keşiş alanlarının bulunduğunu açıkladı. 

Kilise ve Manastır olarak kullanılmış

Doç.Dr. Öztürk, adanın daha önce Ortodoks kilisesi ve manastır olarak kullanıldığını hatırlattı. Yaptıkları çalışmada 300 mezar açtıklarını da dile getiren Doç.Dr. Öztürk, “Burada 3 türlü mezar bulunuyor. Bunlar, kendi istekleri ile gömülen din adamları, hastalıktan ölenler ve vasiyetten gömülenler olarak sıralayabiliriz. Burada Meryem Ana Kilisesi olduğu için başka ülkelerden ziyarete gelenler olduğu için yaşlılık ve hastalıktan dolayı burada gömülenler de vardı” dedi.

Karantina Adası

Osmanlı Dönemi’nde karantina adası olarak kullanıldığını da söyleyen Doç.Dr. Öztürk,“Erdek’e gelen gemiler burada durduruluyordu. Gelenler kontrol ediliyorlardı. Sağlamlar karaya gönderiliyor, hasta olanlar burada kalıyordu. Bu nedenle buraya karantina adası da deniyordu. Ayrıca burada iki suyumuz var. Birisi göz hastalıklarına iyi gelebilecek nitelikte olan, diğeri ise yaz, kış 25 – 26 derece ısıyı koruyabilen hamamlarda kullanılabilen su” açıklamasında bulundu. 

Etiketler

Bir yanıt yazın