Meslek odaları, tarihi binalarda çıkan yangınların tek sorumlusunun "elektrik kontağı" değil, yönetmeliğe uymayanlar ve meslek odalarını bu sürecin dışında bırakan hükümet olduğunu söyledi.
TMMOB’a bağlı Mimarlar ile Makine ve Elektrik Mühendisleri Odası yaptığı ortak açıklamada üst üste çıkan yangınların sorumlusunun “elektrik kontağı” olarak gösterilmesini sorgulanmaya muhtaç olduğunu belirtti.
Ayrıca, bu yangınları denetlemekle yükümlü meslek odalarının 2002’den beri denetim sürecinde saf dışı bırakıldığına dikkat çekildi.
Galatasaray Üniversitesi’nin 142 yıllık tarihi binasının yanmasının ardından tarihi binalarda yangın konusu gündeme geldi.
Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde yapılan toplantıda açıklamayı okuyan Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Arslan, İstanbul’da son dönemlerde kamu yapılarında meydana gelen yangınların “şüpheli yangınlar olarak değerlendirilmesi”nin dikkat çekici olduğunu söyledi.
Arslan, yangınların hepsinin son 10 yılda olduğunu hatırlatarak tarihi yapılarda restorasyon sırasında ya da sonrasında yangın çıkmasının gerekli denetimlerin yapılmamasının ve uzmanlık gerektiren restorasyon işinin niteliksiz ellerde yani taşeronlaşma ile yapılmasının bir sonucu olduğunu söyledi.
Artık her yangından sonra yanan yapının otel yapılacağı tartışmasının gündeme gelmesinin düşündürücü olduğunu söyleyen Arslan, Eylül 2009’da değiştirilerek yürürlüğe giren “Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik” ile yangın öncesinde ve esnasından alınacak tedbirlerin ve sorumluların belirlendiğini söyledi.
Yönetmeliğin yangın öncesinde alınacak tedbirler arasında eğitimi ve denetimi şart koştuğuna dikkat çeken Arslan, çıkan yangından ise sırası ile yapı ruhsatı vermeye yetkili idare, yapı sahibi, tasarımda, uygulamada ve denetimde yer alan mimarlar, mühendisler, proje kontrol, yapı denetimi ve işletme yetkililerinin sorumlu olduğunu söyledi.
Arslan, 2002 yılı sonrasında meslek odalarının denetim yetkisinin adım adım ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.
“Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kuruluşundan itibaren mimar ve mühendisler tasarım, uygulama ve denetim sürecinden dışlandı, meslek odalarının vermeye çalıştığı meslek içi eğitimler engellendi.
“Bu süreçte, yapı denetim firmaları ticarileştirildi, sahte mimar ve mühendisler piyasaya hakim kılındı. Bugün mimar ve mühendislerin bilgisi dışında adlarına ruhsatlar düzenlenmekte, inşaatlar yükselmekte.”