Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün inşaatında yeni aşamaya geçildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında ihalesi yapılan, Süleymaniye Camisi’nin siluetini etkileyeceği gerekçesiyle, İstanbul’u Dünya Miras Listesi’nden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan İstanbul Metrosu Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün inşaatında yeni aşamaya geçildi.
2008 yılında itibaren, UNESCO’nun talep ettiği proje revizyonları nedeniyle bir durup bir devam eden köprünün yükselişi artık izlenebilecek. UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin geçen yıl Paris’te aldığı son kararda tavsiye edilen Uluslararası Bağımsız Uzmanlardan Kurulu Danışma Komitesinin de çalışmalara katılması ile hızlanan İstanbul Metrosu Haliç Metro Geçiş Köprüsü inşaatında, Yalova’da üretilen çelik köprü ayakları, 4 Ocak gecesi sessiz bir şekilde Haliç’e taşındı.
Mimar Hakan Kıran tarafından hazırlanan projede, ileri teknoloji ile deniz altında en uzunu 110 metre, en kısası ise 80 metre uzunluğundaki 36 adet 2.5 metre çaplı çelik kazığın kayaya soketlenmesi tamamlandı. Köprünün iki yakasında, köprü ayaklarının geleceği noktalarda İstanbul Arkeoloji Müzesi gözetiminde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları da tamamlanmak üzere. Kazılar sırasında açığa çıkarılan buluntuların korunması ve sergilenebilmesi için projenin kara tarafında bazı revizyonlar gerçekleştirildi. Ayrıca, Beyoğlu yakasında istimlak edilen binaların altında kaldığı için bugüne kadar görülemeyen ve proje sayesinde açığa çıkarılan 60 metrelik Ceneviz Suru’nun, Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan onay doğrultusunda altından geçilmesi için, gerekli hassas ölçümler ve proje çalışmalar da, İstanbul Teknik Üniversitesi danışmanlığında gerçekleştiriliyor. 2009 Ocak ayında yapılan yer teslimi ile yapım çalışmalarına başlayan Astaldi-Gülermak Ortaklığı’nca, Yalova’da Cemre Tersanesi’nde imalatları tamamlanan yaklaşık 2 bin 500 tonluk 6 çelik parça Haliç’e getirildi.