Mevlana Müzesi Yıkılmaktan Nasıl Kurtuldu?

Türkiye’de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği müzelerden biri olan Mevlana Türbe Müzesi’nin restorasyonu tamamlandı.

2008 yılından beri devam eden çalışmalarda, çatılar komple elden geçirildi, kurşun levhalar altında biriken molozlar temizlendi. Duvarlarda oluşan bel vermeler, kayma ve çatlaklar usulüne uygun tamir edilirken çürüyüp dökülen ahşap aksam da yenilendi. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Konya Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mustafa Çıpan, “Türbe müzenin çatı ve duvarlarında yoğunlaşan restorasyon sonucunda, türbe müze adeta yıkımın eşiğinden döndü.” dedi. Müzenin çatısında daha önce yapılan çeşitli tamiratlardan kalan molozların ağırlığının altında ezildiğini belirten Çıpan, “Çatıda biriken molozlar duvarlara taşıyabileceğinden fazla yük bindiriyor, duvarlar eziliyor, bel veriyor, çatlıyordu. Bu molozlar temizlendi. Çatıyı yağmurdan koruyan kurşun levhalar tamamen yenilendi. Müzenin duvarları üzerine binen yükün ağırlığı 3’te 2 oranında azaltıldı.” diye konuştu.

Konya Müzeler Müdürü, aynı zamanda Mevlana Türbe Müzesi Müdürü Yusuf Benli, restorasyon çalışmalarının öne çıkan ismiydi. Gece gündüz demeden çalışmalara katılan Benli, kah çekiç-testereyle çatıda çalışan işçilerin, kah restorasyonu yürüten mühendislerin yanındaydı. Öncelikle derviş hücrelerinin yenilendiğini belirten Benli, hücrelerin ilk yapıldığı zamandaki silüetini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. İkinci aşamada türbe müzenin asıl bölümünü oluşturan ‘kabirlerin bulunduğu türbe’ ile ‘dergâh-mescit’i barındıran binaların çatı ve duvarlarının tamir edildiğini anlattı.

Kubbelerin üzerini kaplayan makat çamurun tamamen kaldırıldığını kaydeden Benli’nin verdiği bilgilere göre kubbelerin üstü yağmur-kar sularının sızmasını önleyecek yalıtım malzemesiyle kaplandı.

Çatı ve kubbelerde devam eden çalışmalarda çürüyen, eriyen taşların ve ahşap aksamın orijinaline uygun olarak yenilendiğini belirten Müze Müdürü Yusuf Benli, restorasyon çalışmalarının, kubbeleri süsleyen alemlerin yerine takılmasıyla tamamlanacağını dile getirdi.

2008’e Kadar Restorasyon Projesi Bile Yoktu

Konya Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mustafa Çıpan, olağanüstü durumlar haricinde müzede 40-50 yıl boyunca bir daha böyle uzun ve geniş çaplı restorasyon ihtiyacı duymayacağını ifade etti.

Röleve, Restorasyon, Restitüsyon Projesi’nin bir tarihi eser için yıkılması halinde aslına uygun olarak yeniden yapılması için hayati önem taşıdığını vurgulayan Çıpan, “Mevlana Türbe Müzesi, 2008 öncesinde herhangi bir sebeple yıkılacak olsaydı, elimizde maalesef türbe müzeyi aslına uygun olarak yeniden yapmamızı sağlayacak hiçbir plan, proje yoktu. Mevlana Türbe Müzesi’nin Röleve, Restorasyon, Restitüsyon Projesi’ni 2008’de ancak bu geniş kapsamlı restorasyon çalışmaları için hazırlatabildik.” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın