Milano Belediyesi, "bisiklet dostu sokaklar" vizyonunun bir parçası olarak, kentsel doku boyunca bisiklet koridorları oluşturan yeni ulaşım sistemi Biciplan “Cambio” projesini onayladı.
Bisiklet ile seyahati yaygınlaştırma, çevreyi koruma, güvenlik ve esenlik sağlama önceliklerine dayanan plan; kentin 133 mahallesini kent merkezine bağlayacak 750 kilometrelik yeni koridorlarla mevcut bisiklet yollarını tamamlamayı ve bisiklet yolculuklarını kent içinde %10, üst ölçekte ise %20 oranında artırmayı hedefliyor.
Mobiliteden sorumlu kent meclisi üyesi Beatrice Uguccioni’nin açıklamalarına göre, karbon emisyonu ve trafiği azaltırken bisikletçiler ve sürücüler için daha fazla yol güvenliği sağlayacak yirmi dört yeni bisiklet hattını hayata geçirmek üzere 250 milyon Euro yatırım yapılacak.
“Amacımız, tıpkı fiber optik ağ ile yapmış olduğumuz gibi başkenti ve diğer şehirleri birbirine bağlayan bir bisiklet yolları ağıyla bu metropolü çevrelemek. “
Çevresel etkisi düşük aydınlatma sistemi ve yol kenarında incelenebilecek eş zamanlı bilgi sistemi gibi akıllı altyapı çözümlerini bu bisiklet yolları ile buluşturmak için fiber optik ağ sisteminden de faydalanılacak. Koridorlar boyunca park yerleri ve istasyonlar oluşturulacak. Proje tamamlandığında, hastane ve okul gibi kamusal tesislerin yüzde sekseni, bisiklet rotalarına bir kilometrelik erişim mesafesinde olacak.
Uzun süredir kentsel hareketlilik sistemini geliştirmek üzere çalışmalar yürüten Milano Kent Yönetimi, özellikle 2020’de salgına karşı uygulanan büyük kapanmalar sonucu çevre kirliliği ve trafik yoğunluğunun önemli ölçüde azaldığını görünce çalışmalarını hızlandırdı. İlk kapanmanın ardından Milano, yayalara ve bisikletlilere öncelik veren “Açık Sokaklar” planını duyurmuştu. Cambio projesi çalışmalarının ise 2022 yazının sonuna doğru başlaması planlanıyor.
1 Yorum
Merhaba, etkileyici ve örnek alınabilecek bir planlama örneği, tabii ki ilk etapta talebi ve mevcut altyapıyı da incelemekte fayda var. “Açık Sokaklar” planı için 8 km ile başlanması öngörülmüştü. Bununla ilgili izleme ve değerlendirme için mevcut bir durum raporu var mı? Bununla ilgili de bir yazı iletebilirseniz memnun olurum. İyi çalışmalar.