Bu sene Milano Tasarım Haftası’nda geri dönüştürülmüş malzeme veya doğal malzeme kullanılarak üretilmiş çok sayıda yerleştirme bulunuyor.
Bu yerleştirmelerden biri Raffaello Galiotto tasarımı “Regenaration” Università Degli Studi di Milano avlusundan yer alıyor. Açık hava mobilya markası Nardi iş birliğinde üretilen tasarım, içerisindeki oturma minderleriyle korunaklı bir açık hava dinlenme alanı sunmayı amaçlıyor.
Tamamen geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş tasarım, burgu halinde üst üste konmuş kare halkalardan ve her bir halka da küp modüllerden oluşuyor. Kullanım ömrünü tamamlamış plastik açık hava mobilyaları dönüştürülerek yeni tasarımda ham madde olarak kullanılmış. Nardi “Regeneration” tasarımında deneyimlenen geri dönüşüm ve yeniden canlandırma sürecini daha büyük bir endüstriyel sürecin denemesi, araştırma alanı olarak düşündüklerini söylüyor. Tasarım haftası için ortaya çıkan ürünün ve üretim sürecinin ileriye dönük marka prensibi olarak ele alınacak olması sevindirici.
Üniversite avlusunda yer alan işlerden bir başkası, tasarımı Waugh Thistleton Architects’e ait ahşap modüler kule “MultiPly”. “MultiPly”, ahşap malzeme üreticisi, mimar, mühendis ve araştırma sürecine dahil olan akademi ortaklığıyla geliştirilmiş ve ilk olarak Londra Tasarım Festivali için üretilmiş bir yerleştirme.
Yerleştirme inşaat sektöründe karbon salınımı yüksek beton, çelik, tuğla gibi malzemelerin kullanımına alternatif ahşap panellerden üretilen küp modüllerden oluşuyor. Üst üste yerleştirilip preslenen kerestelerle daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü ahşap paneller elde edilmiş. Küp modüller sökülüp, farklı ebatlarda tekrar bir araya gelme ve farklı adetlerle farklı yerleşim organizasyonları yapma potansiyeli taşıyor.
Tasarım ilk olarak Londra’da daha fazla modülden daha yüksek ve geniş tasarlanıp üretiliyor.1 Projede çalışan mühendislerden Simon Bateman projeyi Milano’ya taşımanın aşılması gereken yeni problemler ortaya koyduğunu ve bu sürecin kendisinin tasarıma ve sürece olumlu katkıları olduğunu anlatıyor. Bir araya gelen modül sayısındaki fark ve farklı bir araya geliş organizasyonu tasarımın modülasyon potansiyelini test etmek ve geliştirmek için güzel bir fırsat olmuş.2
Bir diğer ekolojik malzeme arayışının merkezde olduğu tasarım Carlo Ratti Associati3 tarafından ENI ortaklığında tasarlanan “Circle Garden”. Bu yerleştirme Brera Bölgesinde, yaklaşık 250 yıl önce kurulmuş bir botanik bahçe olan Orto Botenico di Brera’da yer alıyor. Tasarımın mesele edindiği soru şöyle: “Mimari bir strüktür döngüsel bir sürecin parçası olarak topraktan doğup tekrar ona geri dönebilir mi?”
Temel amaç organik bir malzeme, bir çeşit fiber mantar kökü olan miselyumun yapı malzemesi olarak kullanılması, potansiyelini ve el verdiği imkanları araştırmak. Dört metre yüksekliğindeki kemerler tek parça olarak, malzemenin sağlamlık ve esneklik sınırları denenerek üretilmiş. Kemerlerin birbirleriyle temas ettiği noktalar tekrar sökülebilir olmasını kolaylaştıracak şekilde kalın halatlarla bağlanmış. Tasarıma bir mantar, bir bitki gibi topraktan çıkıyor etkisi verilmek istenmiş.
Strüktür sergi sonrası tekrar sökülüp döngüsünü tamamlaması için doğaya bırakılacak. Aynı zamanda halatlar da haşhaş bitkisinden üretildiği için doğada çözünebilecek. Konstrüksiyonda kullanılan ufak metal elemanlar ise geri dönüştürülecek. Böylece diyor projenin tasarımcısı, “Circle Garden” Milano Tasarım Haftası’ndaki her parçasıyla geri dönüştürülebilecek olan tek tasarım olmuş olacak.
1. Tasarım ve uygulama aşaması, Londra yerleştirmesi: https://www.youtube.com/watch?v=Gi3G7bSwt00&feature=youtu.be
2. Tasarım sürecine dair detaylı bilgi: https://www.americanhardwood.org/index.php/en/examples/our-projects/multiply/design-process
3. Tasarımcının projeyi anlattığı video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=39&v=ke177WJmvWQ