Mimar Melike Özkan'ın beton saksılarıyla, iç mekanda brütal etki mikro ölçekte yakalanıyor.
Özkan, bir yıla yakın süredir Mel’s Garden adıyla başladığı çalışmalarına el yapımı saksılar ve bitki kombinasyonları üretimi yaparak devam ediyor. Özkan’ın beton saksılar yapma fikri ise kendisinin sukulent koleksiyonunda yer alan bitkilerine güzel saksı bulma zorluğuyla ortaya çıkıyor.
Özkan betonla çalışma fikrini mimar olmasına bağlıyor. “Başka bir disiplinle alakalı olsaydım çimentoyla bir şeyler yapmak aklıma gelmezdi belki de. Beton mimari projelerde yalnızca kaba yapıda değil, bir bitirme malzemesi olarak ince işlerde de kullandığımız bir malzeme. Bu anlamda aslında betonu çok esnek ve çok fonksiyonel bir malzeme olarak görüyorum. İyi kalıp sistemleri ve düzgün işçilikle çok temiz beton yüzeyler ve çok iyi efektler elde etmek mümkün mekanlarda. Bir mimar olarak betonun ham ve çıplak etkisini mekanda görmeyi, diğer malzemelerle bir araya gelişlerinde yarattığı etkiyi çok seviyorum.” diyen mimar iç mekanı peyzaj ile zenginleştiren saksılarını kendi hazırladığı maketleri ve kalıpları kullanarak yapıyor.
İşin keyifli yanının ise betonun her seferinde farklı sonuç veren bir malzeme oluşuna, çıkan hiç bir ürün birbirinin aynısı olmayışında, dokusu, rengi, yüzeyindeki izlerin, kenar açılarının her defasında faklı oluşunda olduğunu belirtiyor.
Saksılarda origamik formlar ve kırıklı yüzeyler göze çarpıyor.
Tasarımcı kullanılan tüm bu tasarım parametrelerine “kendi döneminin doğal bir sonucu” ya da refleksi olarak ortaya çıkmış hareketler olarak baktığını belirtiyor ve ekliyor; “Mimarideki kristal kule tasarımı ile modada origamik formların kullanımı aynı bütünün farklı yansımaları, ya da farklı ölçeklerde ya da disiplinlerdeki farklı yorumlamaları bana göre. Bu anlamda bu origamik formlar anonim formlardır.Platon Antik çağda bu formların her birini bir elementle eşleştirmiştir. Octahedron, düzgün sekizyüzlü bir formdur ve havanın eşleniğidir. Dodecahedron düzgün oniki yüzlüdür ve evrenle eşleştirilmiştir; icosahedron düzgün yirmiyüzlüdür ve eşleniği sudur; tetrahedron düzgün dörtyüzlü ateş ile ve küp dünya ile eşleniktir. Bu formların hikayesi böyledir.”