Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, üniversitenin Fındıklı Binası'nda girişilen güçlendirme çalışmaları üzerine bir metin kaleme aldı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde (MSGSÜ) 2012 yılının Mayıs ayında, okulun depreme karşı güçlendirilmesi çalışmalarının yapılacağı söylentileri yayıldı; ancak ne rektörlük ne de akademik kadro tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Mayıs ayı sonunda okulun giriş holündeki ince, zarif ve yapının geçmişine referans veren kolonların tek tek kırmızı boyalarla işaretlendiğini gördük.
MSGSÜ’de başlayan tadilat çalışmaları yaz tatiline girildiğinde hızla devam ederek, okul tam bir şantiye alanına çevrildi. Bu çalışmalar sırasında okulu ziyaret eden öğrenciler olarak, uygulaması yapılan güçlendirme projesi hakkında en ufak bir bilgiye ulaşamadık. Olayın en çarpıcı kısmıysa ne akademik kadronun ne de dekanlığın konuyla ilgili detaylı bilgiye sahip olmamasıydı. Yukarıda 2012 yazında okulun iç mekanından karşılaştığımız çalışmanın bazı görüntüleri yer almakta.
Süreç içinde rektörlüğün kurumun hiçbir öznesiyle mutabık kalınmadan yürüttüğü projenin tartışma yarattığını öğrendik. Yaz dönemi nedeniyle okulda bulunmayan akademisyenlerin ve öğrencilerin bir çoğu yapılan çalışmaların adeta dışında bırakılmıştı.
Tarihi bir yapı olan okulumuzun titizlikle planlanması ve yürütülmesi gereken güçlendirme çalışması, okulun mimari yetkinliği yok sayılarak devam etti. Bununla birlikte tarihi eser niteliğindeki binada “hoyratça” bir çalışma yürütülmesi ve sürecin sık sık aksamasıyla akademik takvimde gecikme olacağı söylentileri yayıldı. Konuyla ilgili bu söylentilerin gerçek olduğu önce ders seçimlerinin ertelenmesi, ardından da rektörlük tarafından yapılan açıklamayla ortaya çıktı.
Açılacağı öngörülen tarihin bir buçuk ay sonrasında, 5 Kasım 2012’de okul açıldı. Okula geldiğimizde çalışmaların tamamlanamadığını, okulun hala bir şantiye alanı olduğunu gördük ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitime başlanamadığını öğrendik. Okul eğitime hazır durumda değildi; sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor, internet bağlantısı yapılamıyor, ısıtıcılar çalışmıyor, çalışma mekanları erken kapatılıyordu ve yemekhane de dahil her yer toz toprak içindeydi. Bu olumsuz koşullar içerisinde eğitimde türlü aksaklıklar yaşadık; seçmeli dersler ve etkinlikler mekan eksikliğinden dolayı yapılamadı, proje sınavları haftasonlarına kaydırıldı. Bu olumsuz koşullarla birlikte gelen kış mevsimi eğitimin daha da aksamasına sebep oldu. Sonuç olarak dönem içinde aldığımız eğitim yeterince nitelikli olmadı.
Güz döneminin sonunda dekanımızın, bir çok hocamızın ve öğrencilerin katıldığı bir toplantı yapıldı. Bu toplantı da yeterince bilgilendirici olmadı ve çözüme dair bir adım atılamadı.
Konuyla ilgili, öğrenciler olarak yönetimle iletişim kurma ihtiyacı duyduk. Bunun için Korhan Gümüş, Haydar Karabey ve Nezih Aysel’in konuşmacı olarak çağrıldığı bir panel düzenledik. Okulun restorasyonunun gerçekte nasıl olması gerektiği Nezih Aysel’in sunumu ve Haydar Karabey’in süreçle ilgili bilgilendirici konuşmasıyla anlatıldı. Korhan Gümüş de kamusal alandaki müdahalelerin sivil toplumun da mutabakatıyla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Panel esnasında okulun bahar döneminde de eğitim süresinin kısa tutulacağı konusu gündeme geldi. Mimarlık Fakültesi binasında yapılması düşünülen çalışmanın mayıs ayının ortalarında başlatılacağı ve 2013-2014 eğitim yılı güz döneminin de yine bu sebeple geç başlayabileceği konuşuldu.
Öğrenciler olarak hemfikir olduğumuz nokta; bu kadar önemli ve kamusal bir konuyla ilgili herkesin fikrini söylediği ve olayın tüm muhataplarının (proje sahipleri de dahil) bir araya geleceği bir platform yaratabilmek adına, biz MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri olarak elimizden geleni yapmak ve bu konuda şimdiye kadar her nasılsa oluşmamış kamuoyunu yaratmak için inisiyatif almaya karar verdik.
temel amaçlarımızdır.
Bu süreçte bütün kamuoyuna, mimarlık alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumlara, MSGSÜ/Akademi mezunu mimar ve akademisyenlere çözümün ve sürecin bir parçası olmaları çağrısında bulunuyoruz.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Öğrencileri