Basmane Çukuru olarak bilinen alanda dev proje için mimarlık ofisleri seçildi.
Folkart Başkanı Mesut Sancak, İzmir’in kalbinin atacağı geleceğin görkemli projesinde, ülke içi ve dışından, dünya çapında işler başarmış altı mimarlık ofisi ile anlaşıldığını, bünyelerinde ünlü mimarlar barındıran, evrensel referansları bulunan ofislerin, çalışmaya başladıklarını açıkladı.
Folkart öncülüğünde, üçlü konsorsiyumun TMSF’den 80 milyon dolara aldığı İzmir’in kalbindeki alan için dünya çapında altı mimarlık ofisi ile anlaşıldı. Folkart Yapı Başkanı Mesut Sancak, hazırlık sürecinde seçtikleri ofislerin, Roy Higgs, Tabanlıoğlu Mimarlık, Yağcıoğlu Mimarlık, DDG, MAD Architects, Korucuoğlu Mimarlık, olduğunu söyledi.
Sancak, seçilen mimari ekiplerin, önümüzdeki iki ay içinde mimari konsept projelerini oluşturacaklarını, bu süreç sonunda ortaya çıkan tüm projeleri, önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, ardından İzmir kamuoyuna sunacaklarını söyledi.
Mesut Sancak, tüm alternatifler inceledikten sonra, seçilecek üç proje arasından, ana projeye İzmir’in ‘ortak aklının’, karar vermesini arzuladıklarını belirtti.
Sancak, ortak akıl ile şekillenecek görkemli proje konusunda, İzmirliler’in görüşlerini çok önemsediklerini, bu önemli sürece onları da dahil ederek, ortaya İzmir’e ve şehrin geleceğine yakışacak, Kültürpark ile bütünlüklü bir proje koymak istediklerini açıkladı.
Folkart Başkanı Mesut Sancak şunları aktardı:
“Uzun yıllardır İzmir gibi çok değerli ve güçlü bir tarihsel mirasa sahip olan bir şehir için, mahcubiyet duygusu yaratan, sonunda halkın söylemiyle ‘utanç çukuru’ adını alan şehrin merkezindeki bu alanın geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile mutabakatla, mutlaka ‘ortak akıl’ ışığında, İzmirliler’in katkısıyla belirleyeceğiz.”
Mesut Sancak, kentin merkezindeki bu alanın, geleceğin şehri İzmir için, bir yatırım unsuru olmasının yanında, İzmir’e ciddi katkı verebilecek zengin bir kamusal alan yaratmanın aracı olabileceğini vurguladı. Sancak, proje sonuçlandığında, İzmir turizmine de değer katmak istediklerini, proje bütününün İzmirliler ve Türkiye için, yeni, önemli bir cazibe merkezi olacağını da belirtti. Sancak konsorsiyum üyelerine, proje sürecinde gösterdikleri özen için teşekkür ederken, projede yer alacak fonksiyonları da, şöyle açıkladı:
“Folkart Yapı, Akça Holding, Namet üçlü konsorsiyumu tarafından ihale yoluyla alınan bu alanda; kültür-sanat mekanları, sinemalar, alışveriş alanları, çok amaçlı salonlar, konferans salonları, rezidans ve ofis binaları yer alacak. En önemli ayağı ise proje kapsamında ciddi olarak arttırılan kamu menfaati ile modern bir İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yapılacak olmasıdır. Bu tablo da İzmir için bir kazançtır. Sonuçta tüm bu fonksiyonlar ile ortaya karma kullanımlı, şehre değer katan bir proje çıkacaktır.”
Konsorsiyum olarak, bu alana 750 milyon TL’lik yatırım yapmayı hedeflediklerini belirten Sancak, inşa aşamasında projede 4 bin kişinin çalışacağını, hayata geçtiğinde ise şehre 5 bin kişilik istihdam sağlayacağını da sözlerine ekledi. Sancak, arazide 18 yıl önce yapılan geçici duvarların (İksa Sistemi) artık risk taşıdığını, bu nedenle zemin iyileştirme çalışmalarıyla birlikte, geçici duvarların yeniden yapılacağını vurguladı. Proje takvimine göre seçilen altı mimarlık ofisi, 15 Mayıs tarihine kadar hazırladıkları konsept projeleri konsorsiyuma teslim edecekler. Arazide iksa, zemin iyileştirme ve harfiyat çalışmalarının Temmuz ayında başlaması hedefleniyor. Projenin ruhsatının alınması ise Kasım ayında gerçekleşecek.