Mimarlar Odası Şubeleri, mimarlık ve diğer disiplinlerden katılan öğrenciler ile birlikte boşaltılan köy okullarının yeniden işlevlendirilmesi yöre halkı ile birlikte öğrenci kampları düzenleyerek projelendirme ve onarım süreçlerini hayata geçiriyorlar.
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, Ankara Şubesi, Antalya Şubesi, Balıkesir Şubesi, Bursa Şubesi, Diyarbakır Şubesi, Eskişehir Şubesi, Gaziantep Şubesi, Hatay Şubesi, Kocaeli Şubesi, Mersin Şubesi, Samsun Şubesi, Trabzon Şubesi, Van Şubesi tarafından Rize Fındıklı’da Paçva Taş Mektep Yaz Kampı gerçekleştirildi. 1939 yılında yapılan ve 1993 te boşaltılan atıl durumda olan Paçva Taş Mektep onarımının projelendirilmesi, Karadeniz mimarlığı, kırsal alanda yapım teknikleri ve doğal varlıklarımızın korunması, yörenin kültürünü tanıma, deneyimlemeye yönelik geziler, etkinlik ve söyleşilerle alternatif bir yaşam mimarlığını hedeflemektedir. Yöre halkının büyük ilgi gösterdiği ve öğrencilerin evlerde ağırlandığı kampta, akademisyenler, milletvekilleri, televizyoncular, meslek örgütü temsilcileri de yaptıkları sunumlarla ve söyleşilerle büyük katkı sağladı.
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, Ankara Şubesi, Antalya Şubesi, Balıkesir Şubesi, Bursa Şubesi, Diyarbakır Şubesi, Eskişehir Gaziantep Şubesi, Hatay Şubesi, Kocaeli Şubesi, Mersin Şubesi, Samsun Şubesi, Trabzon Şubesi, Van Şubesi, mimarlık öğrencilerinin deneyimleme yoluyla mimarlığı paylaşmaları kapsamında, taşımalı eğitimden kaynaklı boşaltılan köy okullarının katılımcı bir yöntemle yeniden işlevlendirilmesi için Rize Fındıklı’da “Paçva Taş Mektep” Mimarlık öğrencileri yaz kampı düzenledi.
Mimarlar Odası Şubelerinin önceki yıllarda onardığı Fındıklı Gürsü Taş Mektep’ten sonra ikinci okul olan Paçva Taş Mektep, Gürsu Taş Mektep inisiyatifi ve Yenimahalle Muhtarlığı ile işbirliği ile gerçekleşti.Yaz kampı birlikte horonların çekildiği, imece yöntemiyle onarımların başladığı, projelendirme ve işlevlendirme süreci halkın katılımı ile geliştirildi.
“Hayatla bağ kurmanın yolu taşına toprağına hayatına dokunmak”
Ülkenin dört bir yanından değişik mimarlık okullarından katılan öğrenciler, Bartın’dan gelen peyzaj mimarlığı bölümü hocaları ve öğrencileri ile birlikte farklı disiplinlerin bir arada olduğu Öğrenci kampı, aynı zamanda yaparak öğrenme ve çok disiplinli üretim süreçlerinin halkında katılımıyla yeniden şekillenmesi ile alternatif bir eğitim sürecini de hayata geçiriyor. Kampa katılan öğrenciler, halkın evlerinde konuk ediliyor, evlerin çocukları oluyor, kaynaşıyor ve edindiği kültürü ve bilgi birikimini kendi süzgecinden geçirerek Taş Mekteplerde yeni bir öğrenme ve paylaşım sürecini deneyimliyor. Öğrenciler, kamp yürütücüleri, akademisyenler, mimarlar odası yöneticileri ve yöre halkı ile birlikte arı gibi çalışılan kampta, çevre temizliği, okul temizliği, söküm işlemleri de yapılıyor. En çok da bu çoklu işlev öğrencileri heyecanlandırıyor diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan öğrenciler akademisyenler, yöre halkı ve oda yöneticileri, okulun içerisinde toza toprağa bulaşmaktan çekinmediklerini ve yeni bir dayanışma sürecinin mimarlığın mekansallığında geliştiğini ve giderek yol gösterici olacak bir sürecin izleri olduğunu belirtti.
Paçva Taş Mektep Öğrenci yaz kampı 29 Temmuz’da sonlandı ve sponsorların malzeme desteği ile onarımı tamamlanarak açılışı gerçekleştirildi.