TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı planlanan teleferik hatları konusunda basına bilgi verdiler.
Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hakkan, Büyükşehir Belediyesinin teleferik hattı kurulması haberleri üzerine Ankaralıları bilgilendirme ihtiyacı doğduğunu belirterek, “ilk önce Kızılay-Oran, Kızılay- Dikmen ” teleferik hattından söz ediliyordu. Ancak yeni hatların düşünüldüğü anlaşılıyor. Teleferik kullanımının dünyada daha çok turistik – seyir amaçlı olduğunu, kent içinde toplu taşımaya çözüm olarak sunulmasının maliyet yüksekliği ve sağlanacak taşıma kapasitesi açısından yanlış olduğunu söyledi.
Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Tezcan Karakuş Candan,” Başkentin yaşadığı sorunlar, bir ulaşım planı olmamasından kaynaklanıyor, günlük-noktasal çözümlerle bir sonraki sorunlu nokta yaratılıyor, hafif raylı sistemlerle çok daha ekonomik binlerce yolcu taşınabilecekken, yıllardır bitirilemeyen metro sonunda Ulaştırma Bakanlığına devredildi” diyerek düşük kapasiteli ve pahalı teleferik ulaşımının hiç bir fizibilite çalışması ve teknik araştırma yapılmadan gündeme getirilmesini eleştirdi.
Hakkan ve Candan, teleferikle ortaya çıkacak olası risklerin değerlendiril¬mediğini, gerekli önlemlerin maliyetlerinin ve çevreye olumsuz etkilerinin ortaya konulmadığını, Ankara’da kullanılması öngörülen teleferik teknolojisinin (Gondola), 10 kişilik kabinlerle kapasitesinin saatte tek yönde sadece 1200 yolcu olduğunu belirttiler.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Özlem Dengiz Uğur, “Kenti bir bütün olarak ele almak önemli. Bir çok ülkede turistik amaçlı örneklerine keyifle biniliyor ama Ankara için fantastik! Ciddiye almamak mı lazım acaba? ” diyerek Ankara’nın son 20 yılını kaybetmiş bir kent olduğunu söyledi.
Bu konuda araştırmaları bulunan Ulaşım Plancısı, Mimar ve Şehir Y. Plancısı Erhan Öncü’nün, hazırladığı raporda “otobüs yolu ile 10-12 bin, metrobüs ile 12-45 bin, Ankaray gibi hafif raylı sistemlerle 25-30 bin ve metro ile 60-70 bin yolcu bir saatte bir yönde taşınabilmektedir Dolayısıyla söz konusu teleferik yatırımları ile çok önemsiz, küçük taşıma ka¬pasitesi yaratılmaktadır. Teleferik yapılması önerilen alanlarda bir minibüs ya da otobüs hattı açılması bile çok daha yüksek kapasite sağlayacaktır.” dediği ifade edildi. Rapor “Ankara’nın teleferik gibi pahalı ve düşük kapasiteli, çok küçük bir kesime hizmet edecek, inşa edilecek teleferik istasyonu ile Güven Parkın ortadan kalkması gibi çok ciddi sorunlar yaratacak ve kenti zedeleyecek bir yatırıma ihtiyacı yoktur. Ankara’nın oyuncaklara değil, gerçek toplu taşımacılığa ihtiyacı vardır.” saptamasıyla son bulurken önerilen teleferik hatları ve maliyetlerini bir tabloyla açıklıyor.
Toplantının sonunda basın mensupları, Ankara Dayanışmasının 28 Mayıs saat12’de Zafer Meydanı’ndaki “Ben Ankara Renklerin Geçidi Başlıyor Ankara İçin DEFİLE’ye katıl” eylemine davet edildiler.