Mimarlar Odası Ankara Şubesi Atatürk Orman Çiftliğindeki talana karşı yürüttüğü mücadelesine devam ediyor.
TBMM Kültür Kongre Merkezinin AOÇ’de yapılması planlanan alanında bulunan Bira fabrikası ve kompleksinin tamamı için Mimarlar Odası Ankara Şubesi rapor hazırlayarak Koruma Kuruluna başvuru yaptı. Başvuru ile ilgili Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi. “Atatürk Orman Çiftliği’nde yürütülen talan politikasına karşı hem hukuksal hemde eylemli olarak yürüttükleri mücadelede her yolu denediklerini, TBMM Kültür Kongre Merkezi yapılması düşünülen alanda bulunan Bira fabrikası ve kompleksinin çok özel bir alan ve yapı bütünlüğü içerisinde olduğunu, alan içerisinde Bira Fabrikası, Bira Fabrikası Hamamı, Memur ve İşçi Konutları, Ülkü Evi, Lokanta ve Hububat Silosu olduğunu, Hububat Silosunu tescilli olduğunu ifade ederek alanda bulunan yapıların korunması için rapor hazırladıklarını ve Koruma Kuruluna Başvuru yaptıklarını söyledi.
Candan “Cumhuriyet’in ilanından önce Türkiye’de çok da tüketilmeyen biranın, Cumhuriyet Dönemi’nde insan sağlığına zarar veren ağır içkiler yerine tercih edilmesini sağlayacak hafif bir halk içkisi olarak yaygınlaştırılmasının gündeme gelmesi ve biranın aynı zamanda ziraat alanında da yeni bir gelir kaynağı olması gerekçeleriyle, Türkiye’de İstanbul’daki ve İzmir’deki fabrikalarda üretim devam ederken, 1934 yılında Ankara’da, Atatürk Orman Çiftliği’nde de yeni bir bira fabrikası kurumasına karar verildiğini, fabrikanın çevresiyle birlikte ele alınarak planlanması görevini Ankara’nın plancısı Hermann Jansen’e verildiğini, Jansen planlarında bira fabrikası, yönetim birimleri, memur-işçi konutlarının bir bütün olarak planlandığını, Avusturyalı mimar Ernst Egli’nin, hazırlanan Jansen planlarının konutlarında değişiklik yaptığını, bu değişiklik ile birlikte Egli ve Jansen işbirliğinde hazırlanan planlarla bira fabrikası, memur- işçi konutları, hamam ve lokantanın projeleri 1937 yılında hazırlanarak uygulandığını” söyledi.
“Fabrika Cumhuriyet döneminin üretim ilişkileri çerçevesinde, üretim ve insan odaklı bir mekansal düzenlemeyi beraberinde getirdiğini söyleyen Candan bu alanın Avrupa örneklerinde olduğu gibi bir endüstri alanı ve işçi mahallesi kurgusuyla yapılmış küçük bir örneğidir” dedi. Candan Bu alanda Bira Fabrikasının yıkılarak, milletvekillerine sosyal tesis yapılmasına karşı çıktıklarını ifade etti. Bu nedenle Alanın ve yapıların tescillenmesi için Koruma kuruluna başvurduklarını söyleyen Candan , Ayrıca Avusturya Büyükelçiliği , Alman Kültür Merkezi ve milletvekilleri ile de ilişkiye geçtiklerini ifade ederek bu yapılarla ilgili geniş çaplı bir kampanyanın ilk adımlarını attıklarını söyledi. Hükümetin sürekli Atatürk orman Çiftliğine yönelik Parçalama ve yok etme yaklaşımının ideolojik olduğunu söyleyen Candan.Atatürk Orman Çiftliğinin, üretim ilişkileri insan ve mekan ilişkilenmesi açısında dünyada özel bir örnek alan olduğunu, bu açıdanda Kültürel Peyzaj alanı olması için UNESCO’ya başvurulmasını istediklerini ancak bakanlığın hiç de bilimsel olmayan genel geçer söylemlerle bu süreci red ederek engellemeye çalıştığını,söyledi.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan’da Yapıların yıkılmaması ve AOÇ’deki talanın durmasına karşı milletvekileri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, mecliste 110 milletvekilin imzasıyla bu alanda TBMM kültür kongre merkezi yapılmasını istemediklerini ifade eden bir dilekçeyi hazırlayarak milletvekillerine ulaştırdıklarını, imzaların geçen hafta meclis başkanına teslim edildiğini ifade etti. Hakkan Atatürk Orrman Çiftliğindeki bu talanın durdurulması için her yolu deneyeceklerini, söyledi.