İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ni iptal ettiğinin ortaya çıkmasının ardından gözler davanın taraflarına çevrildi.
Mimarlar Odası, geçen yıl dava açarak projeye ilişkin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planların iptal edilmesini istemişti.
Zaman, dün yayımladığı haberinde 1. İdare Mahkemesi’nin 6 Haziran 2013’te projeyi iptal ettiğini duyurdu. Gezi Parkı olaylarının şiddetlendiği bu tarihlerde verilen kararın kamuoyuyla paylaşılmaması tepkiye sebep olurken, Mimarlar Odası kendisini savundu. Odanın avukatı Can Atalay, “Kararı 23 gündür biliyoruz ancak gerekçeli kararı görmediğimiz için bir şey söylemedik. Kararın gerekçesini bilmediğimiz durumda ‘Mahkeme şu kararı vermiştir’ diye çıkıp söylemek oradaki hakimlere ayıp olur.” dedi.
Taksim Gezi Parkı’nda, 28 Mayıs’ta yayalaştırma çalışması için iki ağaç yerinden söküldü. Bu duruma tepki gösteren çevreye duyarlı göstericiler parkta çadır kurdu. Ancak eylemin 4. gününde çadırların yakılması ve polisin gaz bombalarıyla müdahalesinin ardından gösteriler Türkiye’ye yayıldı. Olaylar sırasında çok sayıda polis ve vatandaş yaralandı, onlarca araç yakıldı ve işyerleri tahrip edildi. Eylemler, 15 Haziran’da Gezi Parkı’na yapılan müdahalenin ardından duruldu. Olayların şiddetlendiği bir dönemde İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ni iptal ettiği ise dün Zaman’da yayımlandı.
Söz konusu karara göre, Mimarlar Odası’nın geçtiğimiz yıl projeye karşı açtığı davaya bakan 1. İdare Mahkemesi, 6 Haziran 2013 tarihli kararıyla Taksim Projesi’ni iptal etti. Ancak bu karar, kamuoyuyla paylaşılmadı. İptal kararı, Topçu Kışlası’nın yeniden inşası ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazını reddeden İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin aldığı kararla ortaya çıktı. 6. İdare Mahkemesi, kararında, Topçu Kışlası’nın yeniden yapılması ile ilgili projenin dayanağı olan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların 1. İdare Mahkemesi tarafından 6 Haziran’da iptal edildiğini belirtti. Bu karar, Taksim’de çalışmaları devam eden yayalaştırma, battı-çıktı, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası gibi bütün projeleri kapsıyor.
İptal kararının kamuoyuyla paylaşılmaması tepkiye sebep oldu. Zaman’a konuşan Mimarlar Odası’nın avukatı Can Atalay, kendilerini savundu. Kararı üç haftadır bildiklerini söyleyen Atalay, gerekçeli kararı görmedikleri için açıklama yapmaktan kaçındıklarını kaydetti. Atalay, “Kararı 22-23 gündür biliyoruz. Ama yargıya olan hürmetimizden ötürü bir şey söylemedik. Gerekçeli kararı görmeden mahkemenin adına konuşmuş olmak istemeyiz. O yüzden bir şey söylemedik şu ana kadar. Burada etik bir problem var sonuç olarak. Hakimler imzalamamışlar daha kararı. İmzalamışlarsa da ben bilmiyorum. Hakimler imzalamadan onların bir kararıyla ilgili benim bir açıklama yapmam ayıp olur.” diye konuştu.
Can Atalay, 6 Haziran’dan sonra gerginliğin iyice tırmandığının hatırlatılması üzerine de şunları dile getirdi: “Bu sorunun muhatabı mahkemedir. Biz değiliz. Biz şunu diyoruz: Mahkemenin gerekçeli kararı çıkmadan bununla ilgili bir şey söyleyemeyiz. Mahkeme kararı gerekçesiyle bir anlam ifade eder. Biz bu gerekçeyi duymadan buna ilişkin bir şey söyleyemeyiz. Hakimin imzasından çıkmadan ben o kararla ilgili yorum yapmam, kararı elime almışım gibi davranmam.”