Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Nilüfer Belediyesi'nin Ataevler Kültürel Tesisler ve Meydan Projesinin projelerinin ihaleye çıkarmasına büyük tepki gösterdi.
Odadan yapılan açıklamada, “Adrese teslim ihaleler tarihine adını altın harflerle yazdıracak niteliktedir.(!)” ifadelerine yer verildi. Mimarlar Odası Bursa Şubesi, yazılı bir açıklama yaparak, Nilüfer Belediyesi’nin Ataevler Mahallesinde yaptıracağı, “Ataevler Kültürel Tesisler ve Meydan Projesi’ne Ait, Ön Proje, Uygulama Projeleri, Detay Projeleri ve 3D Görselleri Temini işine tepki gösterdi. Açıklamada, “Yarışmacı mimar olsun isteniyorsa o zaman işi yarışmaya açın, aksi takdirde bu ihale adrese teslim olur” denildi. Mimarlar Odası, Nilüfer Belediyesine 3 soru yöneltirken, açıklamada şunlara yer verildi; ” Nilüfer Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nce açılan ve “Bursa İli, Ataevler Mahallesinde Nilüfer Belediyesi Tarafından Yaptırılması Planlanan, Ataevler Kültürel Tesisler ve Meydan Projesi’ne At, Ön Proje, Uygulama Projeleri, Detay Projeleri ve 3D Görselleri Temini işi” adıyla 12/08/2016 tarihinde onaylanan ve ilanı yayınlanan ihaleye yönelik açıklamamızdır. Adrese teslim ihalelerin neredeyse normal işleyişe dönüştüğü günümüzün kamu kurumlarında, bu denli detaylı tarif edilmiş olan ve kentimizde proje üreten mimarların bu kadar özenle ayıklandığı bir ihale sürecine uzun zamandır denk gelmiyorduk.
Nilüfer Belediyesi’nin son açtığı ihale de benzer şekilde ihaleyi alacak ofisin çok öncesinden belli olduğunu haykırırcasına belli eden şartnamesiyle, adrese teslim ihaleler tarihine adını altın harflerle yazdıracak niteliktedir.(!) Söz konusu ihale ilanında, proje müellifinin, “yapımı tamamlanmış mimari eser dalında en az bir uluslar arası ve en az bir ulusal yarışmada ödül almış olması” ön şart olarak koyulurken; ihaleye konu projenin “prestij” özelliğine vurgu yapılarak, “çalışma ekibinin teknolojik ve mimari gelişmeleri takip eden, benzer türde tasarımlara sahip, tecrübeli ve ödüllü bir proje ekibi olması önem arz etmektedir” denilmektedir.
Diğer yandan, aranan çalışma grubunun Mimar ve Mühendis ortaklan için emsaline az rastlanır şekilde 25’er yıllık mesleki tecrübe şartı getirmektedir. Bu ilan karşısında Nilüfer Belediyesine sorularımız vardır:
1) Kurum olarak proje yarışmalarına ve ödüllü mimarlara bu kadar önem veriyorduysanız; yıllardır neden bir tane dahi binanızı mimari proje yarışması ile elde etmediniz?
2) Madem mimari niteliği bu kadar önemsiyordunuz; yıllardır açtığınız ihalelerin birçoğu neden yalnızca mimari proje dışındaki kalemleri kapsamaktaydı ve neden mimari proje müellifinin yapım ihalesini alan firma tarafından “belirlenmesine” izin veriyordunuz?
3) Mimarlık yarışmasından kastınız, 1000 avroya uluslar arası, 1000 TL’ye ulusal ödül satışı yapılan ticari yarışmalar mı; yoksa gerçekten geçerli bir yarışma mevzuatına bağlı resmi yarışmalar mı? Çok sürmez, yakın bir zamanda bu soruların cevabı ortaya çıkacak ve ihale ilanını yayınladığınız “yarışmacı ekip” herkes tarafından öğrenilecek…”
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
1 Yorum
Bu haberden sonra Nilüfer Belediyesi bi basın açıklaması yapmış, sanırım o Arkitera.com’da yer bulmadı. Ondan da sonra Mimarlar Odası Bursa Şubesi bir açıklama daha yapmış. Ben de tartışmaya katılayım diyerek aşağıdakini yazdım:
Bursalı değil İstanbulluyum. Lakin bildiğim kadarıyla Nilüfer’in Bursa’daki duruşu İstanbul’da Kadıköy’ün duruşu gibi: Kentin beyaz yakalılarını daha fazla barındıran dolayısıyla onların oylarıyla gelen bir belediye.
Nilüfer Belediyesi’nin açıklamasını okudum. Böyle bir yazı görmek beni şaşırtmadı. İşin kötü yanı da bu aslında. Şaşırmalıydım, Nilüfer Belediyesi’nde (İstanbul’un Kadıköy’ü dedik ya) böyle bir tepki geldiğinde bir silkinmeli ne oluyor yahu demeliydik. Diyemedim.
Öncelikle şu “ödüllü” meselesinden başlayalım. Kaç paraysa parasını bastırıp ödül almanın kolay olduğunu bilmiyor mu bu basın bültenini kaleme alanlar. Arkitera’da yıllardır işliyoruz: