Antalya Mimarlar Odası'nın iki yılda bir düzenlenen 13'üncü Batı Akdeniz Mimarlık Sergisi ve Ödülleri yarışmasında mimar Bilal Ateş'in bir projesinde katıldığı kategoriyle ilgisi olmayan değerlendirme yapılması krize neden oldu.
Antalya’nın tanınmış mimarı Ateş, farklı bir kategoride aldığı ödülü iade etti.
Antalya Mimarlar Odası’nın iki yılda bir düzenlenen ‘Batı Akdeniz Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin 13’üncüsü krize yol açtı. Yarışma, mimarlık mesleğinin kamuoyunda ve meslek gündeminde tanıtılması, tartışılması, mimarların teşvik edilmesi ve bölge halkının koruma-kullanma bilincinin yaygınlaşmasının sağlanması amacıyla iki yılda bir düzenleniyor. Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen yarışmada, yapı dalında 5, proje dalında 5 ve 2 de jüri özel ödülü olmak üzere toplam 12 ödül verildi.
JÜRİDEN KRİTER DIŞI YORUM
Yarışmaya ofis olarak iki projeyle katılan mimar Bilal Ateş, mimar Şevket Altındal ile ortak katıldığı Konyaaltı Belediyesi Hizmet Binası ile yapı dalında ödül aldı. Ancak mimar Ateş, yine yapı dalında M.D. Kuaför Salonu projesiyle de katıldığı yarışmada, jürinin tasarımla ilgili değerlendirmede bulunarak projeyi elemesi ve bununla ilgili itirazlarının da dikkate alınmaması üzerine tepki gösterdi.
Ateş, jüri başkanı ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi’ne yaptığı itirazda, jüri üyelerinin çoğunluğunun, eserlerin incelenme ve değerlendirme çalışmalarına katılma problemi yaşadığını kaydetti.
Mimar Bilal Ateş, jürinin, ‘malzeme seçimi ve uygulamadaki özen olumlu bulunmasına rağmen çağdaş ve tarihsel referanslı tasarım öğelerinin karmaşa yaratacak şekilde bir arada kullanılması ve tasarım bütünlüğünün olmaması nedenleri’ şeklindeki yanıtında ‘tasarım bütünlüğünün olmaması nedeni’ yorumunun yarışmaya katıldığı kategoriyle ilgili bir kriter olmadığını söyledi.
ALDIĞI ÖDÜLÜ DE İADE ETTİ
Ödülünü bir yazı ile iade eden Bilal Ateş, ödülü iadesinde normal prosedür de ödül alan ve ödül dışı kalan projeler için jürinin raporlar tanzim ederek katılımcılara ilettiğini fakat bu sergilemede jüri raporlarının elde edilmesinde sıkıntılı bir süreç yaşandığını söyledi. Jürinin rapor hazırlamakta gerekli özeni göstermediklerini öne süren Ateş, şöyle konuştu:
“Haklı istemlerimiz ve ısrarlarımız sonucu elde edilen bize özel hazırlanmış jüri raporlarından anladığımız, daha doğrusu anlayamadığımız, yapı dalındaki bir eser için uygulamadaki başarısı olumlu bulunurken, proje dalında katılımı olmadığı halde, tasarımla ilgili atıflarda bulunarak jüri yetki ve düzenlemenin amacını dışına çıkmış, bu kriterleri ile de M.D. Kuaför Salonu projemiz ödül dışı bırakılarak bizlerin de bunu doğal karşılamamız istenmiştir. Bizler jürinin raporundaki amacını aşan bu tutumunu asla kabul edemeyeceğimiz için aynı jürinin bizlere vermiş olduğu Konyaaltı Belediyesi Binası yapı dalı ödülünü şahsım adına kendime ve mesleğime olan saygımdan ve 13’üncü Batı Akdeniz Mimarlık Sergisi ve Ödülleri jürisine bir protesto göstergesi olarak iade etme gereği duydum.”
JÜRİDE KİMLİR YER ALDI?
13’üncü Batı Akdeniz Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Seçiçi Kurulu Hakime Yıldız, Müzeyyen Gülşen Can, Nilgün Yılmaz, Kürşat Kaya, Savaş Yarlığan, Ercan Evren, Doç. Dr. Kemal Reha Kavas, Hakan Sönmez’den oluşurken Yedek Jüri Eşref Yetkin, Veli Kılınç, Burak Raşit Kayaalp, Şevkiye Ünlü, Cahit Tolunay, Mehmet Aydıner’den oluştu. Sergi ve Ödül Komitesi’nde ise Cem Alcan, Canan Altundaş, Pelin Yabancı görev aldı.
3 yorum
Ne garip bir haber / durum.
İç mimar olsam da, mimarlık ya da kentsel tasarım yarışmalarını ilgiyle takip ediyorum. Kolokyumlar, ya da sonrasında yapılan jüri ya da yarışmacı açıklamaları/söylemleri/raporları özellikle ilgimi çekiyor. Kendi adıma sektördeki insanları tanımama, nasıl bir sektörün içinde yer aldığımızı görmeme yardımcı oluyor.
Projenin mimarını tanımadan çok net yorumlar yapmak istemezdim ama tutamadım kendimi. Ben bu kadar talihsiz açıklamayı uzun süredir görmemiştim bir yarışma ile ilgili olarak.
Yukarıdaki imajda yer alan projeyle “yapı” dalında ödül kazanmaya kesin gözüyle bakmanın (ya da ödül alamamayı hazmedememiş olmanın) iki sebebi olabilir. Ya aşırı özgüven sahibi bir mimardır projenin sahibi (kötü bir şey değil), ya da Antalya’nın mimari proje düzeyi yerlerdedir.
Ayrıca daha fenası, bir mimarın yapı dalında katıldığı ödülün, tasarım kriterleriyle değil de, “sadece” uygulama kriterleri ile değerlendirilmesi gerektiğini düşünmesi. Bu mantıkla Gökkafes de ödüllere doymamalıydı, özellikle yapıldığı zamanı düşünürsek gayet “temiz” uygulanmış o da.
*Jüri yorumunu mantıklı buldum fakat tavırları (cevap vermemeleri vb.) projenin mimarını sinirlendirmişse ona bir şey diyemeyiz tabi.
Cemal Bey, bence söylemiş olduğunuz ikinci seçenek bana daha mantıklı geliyor. Antalya’nın biraz mimari proje düzeyi biraz yerlerde sanki. Ofisin diğer projelerini inceledikten sonra tasarım açısından heyecanlanamadım ben. Jürinin, MD Kuaför projesini tasarım açısından bu denli eleştirmesini pek yadırgamamak lazım.