Mimarlar Odası’ndan Yeni Yayın: Dönüşüm Sürecinde Mimar

Mimarlar Odası bünyesinde kurulan Mimarlık Araştırmaları Merkezi'nin mimarlık mesleğinin ve mimar kimliğinin son 10 yılına dair bir kesit sunan araştırması kitaba dönüştü.

Mimarlar Odası örgütlenme yapısını ve mimarlık mesleğinin dönüşümünü anlamak ve anlatmak adına “TMMOB Mimarlar Odası Üye Bilgi Sistemi’nin Güncellenmesi için Mimarların Mesleki Profilinin Değişimi Araştırması (1995-2015)” çalışmalarını içeren kitap yayımlandı.

43. dönemde kurulan Mimarlık Araştırmaları Merkezi’nin (Mim.Ar) yürüttüğü projeler kapsamında, Mim.Ar Bilim-Danışma Kurulu üyesi F. Serkan Öngel yürütücülüğünde Mim.Ar Çalışma Grubu üyesi Kubilay Önal yöneticiliğinde ve Mim.Ar Çalışma Grubu ve Mim.Ar Bilim-Danışma Kurulu üyelerinin katkılarıyla mimarlık mesleğindeki dönüşümleri inceleyen araştırma “Dönüşüm Sürecinde Mimar” adıyla kitaba dönüştürüldü.

Araştırma Yürütücüsü ve Yöneticisi araştırmanın amacını şöyle özetliyor:

Mimarlar Odası Üye Bilgi Sistemi’ndeki verilerin sürekli değerlendirme kapasitesini geliştirmek üzere üye bilgi föylerinin (kartlarının) yenilenmesi ve güncelleştirilmesi hedefine yönelik olarak; 1995-2015 yılları arasındaki sürede, mimarlık mesleğindeki dönüşümün hangi biçimlerde ve hangi mekanizmalar üzerinden gerçekleştiğinin; mimarlık mesleğindeki çalışma biçimlerinin ve bu kapsamda meslekteki yeni eğilimlerin; bu bağlamda Mimarlar Odası’na üye olsun/olmasın mimarların mesleki konumları ve örgütlülük düzeylerine ilişkin eğilimlerin saptanmasıdır.

Bu amaç doğrultusunda tüm Mimarlar Odası şubelerini de içine alan ve sürece yayılan bir çalışma yöntemi belirlenmiştir. Basılı ve online hazırlanan formlar şubelerimizin de desteğiyle mimar meslektaşlarımıza ulaştırılarak mimarların ve mimarlık mesleğinin Türkiye özelinde son 10 yıla ait bir kesitinin alınması ve üyelerin bilgilerinin güncellenmesi sağlanmıştır.

Kitabın sonuç bölümünde de belirtildiği üzere bu çalışma ile 5000’e yakın (4941) mimarla bir ilişki kurmak mümkün olmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin araştırmanın başlangıcında öne sürülen hipotezleri doğrulayacak bir takım temel ipuçlarını mimarlık ortamına sunduğu da açıkça görülmektedir. Bu araştırma ve sonucunda ortaya çıkmış olan kitap, Mimarlar Odası’nın gündeminde uzun dönemdir yer tutan “Üye Sicil Bilgi Sistemi” ile ilgili çalışmaların da bir başlangıcı niteliğindedir. Mimarlık Araştırmaları Merkezi de bu çalışmayla birlikte kurumsallaşma alanındaki gelişimini pekiştirmiş ve araştırma deneyimini geliştirmiştir.

Mimarlar Odası ve Mimarlık Araştırmaları Merkezi mimarlık mesleğindeki belli eğilimleri tespit etmek açısından anlamlı olduğunu düşündüğü bu araştırmanın sonuçlarını paylaşmaktan mutluluk duymaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın