Mimarlar Rize’de Köy Okulu Onaracak

Mimarlar, taşımalı eğitimden kaynaklı boşaltılan ve işlevsizleşen köy okullarını yeniden yaşama katmak için, mimarlık öğrencileri ile birlikte öğrenci kampı düzenleyecek.

Bu kapsamda projelendirme ve onarımı yapmak üzere harekete geçen mimarlar ilk olarak Rize Gürsu’daki Taş Mektep’i onaracak.

Boşaltılan köy okullarının hayata katılması kapsamında ilk uygulama Rize Fındıklı Gürsu köyünde bulunan “Taş Mektep”le başlayacak. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Eskişehir Şubesi, Gaziantep Şubesi ve Trabzon Şubesi tarafından işbirliği içerisinde koordine edilen öğrenci yaz kampında Gürsu köylüleri öğrencilere evlerini açtı. Köylülerinde katılımıyla onarılacak yapının kullanımı konusunda da, köyde yaşayanlarla birlikte, ortak akıl çalışması yürütülecek. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan şube başkanları “Mimarlık öğrencilerinin yerinde deneyimle yoluyla mimarlığı paylaşmalarını önemsiyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Taş Mektep mimarlığın ve köylülerin sesi olacak”
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mimarlık hayatın içerisinde dokunarak hissederek, deneyimleyerek mimarlık kültürünü toplumla buluşturmanın bir aracı olan öğrenci yaz kampları ile Mimarlar odası öğrenciler için yaşamdan deneyimlenen bir ikinci eğitim alanı haline geliyor. Gürsu halkı bize evlerini açtı, mekteplerini emanet etti. Taş Mektep yaz kampı, suskunluğunu bozacak, mimarlığın ve köylülerin yeniden sesi olacak” diye konuştu.

“Mekânın dile gelişini deneyimleyeceğiz”
Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Canan Oytan ise şunları söyledi:
“Mimarlık öğrencilerinin okul döneminde mimarlık pratikleri ile buluşmasını önemsiyoruz. Mimarlığın yerelliği ile eğitimin evrenselliğinin harmanlandığı öğrenci yaz kampımız aynı zamanda, mimarlıkla birlikte öğrenmenin yeni mektebi olacak. Kültürü dili, yerelin mimarlığı, taş ahşap ve yaşamın buluşmasına Taş Mektep aracılık edecek.”

“Taş Mektep Mimarlıkla birlikte öğrenmenin yeni mektebi olacak”
Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Hasan Özgür Girişken de, “Köy okulları taşımalı eğitimden sonra boş kaldı. Mekânın yaşamla kurduğu bağ koptu. Gürsu Köyü’ndeki Taş Mektep’te köyün yaşamı var, anıları var. Mekânın dile gelişini öğrenci yaz kampında öğrencilerle birlikte deneyimleyeceğiz. Taş mektep yaz kampı mekânla insanın kopmaz bağlarını, açığa çıkartacak. Doğa, yaşam, mekân ve mimarlık Karadeniz’in zorlu coğrafyasında buluşacak” dedi.

“Öğrenciler Karadeniz’i yaşam ve mekan ile birlikte deneyimleyecekler”
Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Gürol Ustaömeroğlu ise şunları kaydetti:
“Karadeniz’in zorlu coğrafyasında, bir köy okulunu yeniden hayata katmak, planlamak, onarırken öğrenmek horona durmak gibidir. Gürsu Taş Mektep Öğrenci kampında öğrencilerimizin, Karadeniz Mimarlığı ile birlikte yörenin kültürünü paylaşmanın, Karadeniz’in, doğasının, ritminin, renginin, kültürünün mekana yansımasıdır. Öğrencilerimiz Karadeniz’i yaşam ve mekan ile birlikte deneyimleyecekler”

Karadeniz mimarlığı, doğal varlıkların tanınması, Taş Mektep’in tarihçesinin hazırlanması, onarımının projelendirilmesi ve yapılması, yörenin kültürünü öğrenme ve yaşamaya yönelik teknik geziler ve sosyo-kültürel etkinliklerle (forum, söyleşi, atölye çalışmaları, konserler, vb.)gerçekleştirilecek.Gürsu “Taş Mektep” Mimarlık Öğrencileri Yaz Kampının birinci etabını 20-27 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ücretsiz olarak düzenlenen “Taş mektep” öğrenci yaz kampı için öğrenciler 31 Mayısa kadar düzenleyici şubelere başvurabilirler.

Mimarlık ve peyzaj mimarlığı öğrencileri de taş köy okulunun onarımına destek verecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın