Her zaman için karizmatik, mimarlık ile ilgili bir tişörtüm olsun istedim fakat bulduğum tişörtleri beğenmedim, dolayısıyla hiç böyle bir tişörtüm olamadı.
Eğitimim sırasında, istediğiniz herşeyi bulabileceğiniz internet imkanı yoktu ve karizmatik bir tişörte sahip olmak istiyorsanız kendiniz yapmak zorundaydınız. Ben yapmadım. Nedense, günde 6 saati uykuya harcamaya başladığım zaman kendi tişörtlerimi tasarlamaya karar verdim. Sadece kendim için başlamıştım ama gelen güzel tepkilerden sonra bu ürünleri sunmaya karar verdim. Umuyorum ki bu tasarımlar, bir barı gün ışığında görmeye benzemez. Çünkü bazı şeylerin karanlıkta kalması daha iyidir.
Konsept tasarımın periyodik cetvel olarak kurgulanmasıydı. Her tişört tasarımının gerçekten periyodik cetvelde yeri var, bunun yanı sıra da her elementi tamamlayan bileşenler var. Mesela “Mo” elementi “Modern”i ifade ediyor ve tamamlayıcıları olarak da yanında bir George Neldon saati, Arco Floor Lamb ve Arne Jacobsen’ın Swan Chair’ı yer alıyor. Her elementin sevgiyle tasarladığım bu tip hiyeroglifleri var. Bunları mümkün olduğunca profesyonel bir şekilde çizmeye çalıştım. Bu sebeple çok fazla bilgisayar programını bir arada kullanmak durumunda kaldım. Her grafiği önce AutoCAD’de çizip, Adobe Illustrator’e aktarıp, sonrasında Photoshop’ta bütün parçaları bir araya getirip, PNG formatında kaydettim ki tişörtlerin üzerine basılabilsinler. Bütün bu uğraşa değdi mi? Bilmiyorum ama grafiklerin vektörel olmasını istedim böylece temiz ve keskin bir şekilde baskı alınabilecekti. Bunu başarabildiğimi düşünüyorum.
Her “element” çok saçma bir yerden çıksa da beni güldüren, kendisine ait bir sınıfta yer alıyor. Mimarlık Öğrencisi “Sleepi Deprivicus” sınıfına dahil. Sonrasında bir doku oluştuğunu (drinkicus, teesquaricus, lampicus, ramenoodlicus ve diğer icus’lar) ve hepsinin “icus” ile bittiğini gördüğümde artık o kadar da komik gelmemeye başladı. Tamam, yine de biraz komik. İsimler Latince. “Modern” elementi “apparatus pro victus” sınıfına dahil ve tam olarak olmasa da “Yaşamak için makine” olarak çevrilebilir. Latince ölü bir dil olduğundan, tam çevirisini yapabilecek biriyle karşılaşmanız pek mümkün değil, dolayısıyla istediğiniz kelimeleri kullanabilirsiniz.
İç mimarların gerçekten bu tişörtü kullanacaklarını düşünmüyorum. Yeterince seksi değiller. Fakat inanıyorum ki Ricardo Tisci bu tişörtü gördükten sonra bahar kreasyonunu tekrar gözden geçirecektir. Zaten normalde de gözden geçirmesi gerekir. Bu tişörtler o gün ne giyeceğinizi bilemediğiniz zamanlarda imdada yetişecektir.
Tasarımları yaparken çevremdekiler geleneksel mimar imajını ve “mimari ölçek figürleini” de bu seriye dahil etmemi istediler.
Görünüşe bakılırsa birisi benden önce kuru kafa ve T cetvelli bir tişört tasarımı gerçekleştirmiş. Robert Zylstra’ya ait tasarıma buradan ulaşabilirsiniz, gerçeği söylemek gerekirse benim tasarımımdan çok daha iyi.
Tişört imajlarının üzerinde detayları görmek zor olduğundan buraya tüm elementlerin grafiklerini ve hiyerogliflerini ayrı olarak ekledim. Keyfini çıkarın!
3 yorum
Betül hanım tasarımlar Hoş bunları tshirt baskısı yapan sitelerden satın alabilsek hoş olur mesela 🙂 en azndan yapan kişinin çabaları boşa gitmez telif alırlar 🙂
gerçekten sade ve nitelikli….
Haberde linki var, tıklayıp alabilirsiniz. Ben deneyeceğim.