SALT Araştırma, Kalebodur destekli Mimarlık ve Tasarım Arşivi çalışmaları kapsamında arşivini erişime açmaya hazırlandığı Eldem’in “uçlar”daki mimarlık anlayışı, eğitimciliği ve üretimlerine dair yeni bir program dizisi başlatıyor.
SALT Araştırma, mimar, eğitimci ve ressam Nezih Eldem’in (1921-2005) arşivini, Kalebodur desteğiyle çalışmaları yürütülen Mimarlık ve Tasarım Arşivi kapsamında erişime açmaya hazırlanıyor. Arşivin sayısallaştırma ve kataloglama süreçlerine eşlik etmek üzere geliştirilen ve konuşma, söyleşi, blog yazısı ve arşiv sunumlarından oluşan yeni bir program dizisiyle Eldem’in mimar, eğitimci ve ressam olarak üretimlerinin yakından incelenmesi amaçlanıyor.
Meslektaşı Sevinç Hadi tarafından “mimarlığın uç beyi”* olarak nitelenen Eldem’in öğrencilik yıllarından akademik ve mesleki yaşamına uzanacak bu programlarda mimarlık, şehircilik, restorasyon ve müzecilik anlayışlarıyla iç mekân tasarımına verdiği önem tartışmaya açılacak. Türkiye’de mimari eğitim ekollerinin evrimi, İtalya’yla bilgi ve deneyim aktarımı gibi konularda rolünün irdelenmesiyle 20. yüzyılda mimarlık ve tasarımın gelişimine dair özgün okumalara olanak sağlanacak.
2021’de sürmesi planlanan programlar 14 Kasım’da, Uğur Tanyeli ve Bülent Tanju’nun söyleşisiyle başlayacak. Çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek buluşmada, Eldem’in mimar, tasarımcı ve akademisyen kimliği; eğitime yaklaşımı ve yapılarında ayrıntılara dikkati; 1950’ler ve 1960’lar İtalyan mimarisiyle ortaklıklarıyla Türkiye mimarlık tarihindeki yeri değerlendirilecek. Söyleşinin ayrıntılı duyurusu, saltonline.org ve SALT Online sosyal medya kanallarından yapılacak.
* “Şair İlhan Berk’e ‘şiirin uç beyi’ diyorlar. Ben de Nezih Eldem’i ‘mimarlığın uç beyi’olarak görüyorum.” (“Zihnin Ellere Akışı”, Mimarlık, Sayı: 412, Mart-Nisan 2020)