ARKIMEET'13 kapsamında Pelin Derviş moderatörlüğünde gerçekleşen "Mimarlığın Sergilenişi" oturumunda Saitali Köknar, Ertuğ Uçar ve Şebnem Yalınay Çinici VÇMD sergilerini masaya yatırdı.
Oturumun ilk konuşmacısı Saitali Köknar, 2012 yılında düzenlenen ilk VÇMD (Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi) için küratörlüğünü yaptığı “Mutluluk Fabrikaları” isimli sergiye karar vermeden önce kendisine sunulan brieften bahsetti. “Ticari Yapılar” konusunda klasik bir mimarlık sergisi değil popüler bir sergi olması talebinin belirleyici olduğunu belirten Köknar, sergide kendisi için “oyun” kavramının önemli olduğunu belirtti. Serginin yapısına dair açıklamalarda bulunan Köknar, sergiyi 19 adet kavramsal odadan oluşan bir çerçeve üzerine oturtturmaya çabaladıklarını ve bir çoğunu farklı mimarlık ofislerine emanet ettiklerini belirterek kendisi için önemli olan bir diğer olgunun da ziyaretçilerin önüne hazır verilen bilgiler kullanmayı değil, ziyaretçilerin kendileri fikir sahibi olmak isteyecekleri kadar bilgilendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Oturumun ikinci konuşmacısı, bu sene düzenlenen VÇMD (Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi) kapsamında İstanbul Modern’de yer alan “tatil kavramı üzerine” hazırladığı “Lütfen Rahatsız Etmeyin” isimli serginin küratörü Ertuğ Uçar’dı. Düzenlediği serginin çağdaş sanat sergisi olması istediğini belirten Uçar, serginin hazırlanma sürecine dair deneyimlerini aktarırken sanatçılarla iletişime geçmesinin ilginç bir deneyim olduğunu söyledi.
Oturumun son konuşmacısı Şebnem Yalınay Çinici 2014 yılında düzenlenecek olan ve teması “Eğitim” olarak belirlenen sergi hakkında ipuçları verdi. Mimarlığın sergilenmesinde durumu yani mimarlığı sorunsallaştırmayı önemli bulduğunu belirtti. Gelecek seneki sergi için katılımcı kitlesini nasıl daha geniş tabana yayabilecekleri konusunda düşündüklerini açıkladı. Serginin amacının sadece sunmak değil katılımcı katkısını da artırmak olduğunu belirtti.