2023 Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görülen David Chipperfield'ın mesleki yaşamı...
David Chipperfield 1953 yılında Londra’da doğdu ve İngiltere’nin güneybatısındaki Devon’da bir çiftlikte büyüdü. Çocukluk hatıralarında yer tutan ahırlar, çiftlik yapıları mimariye dair ilk güçlü fiziksel izlenimini şekillendirdi.
“Mimarlık, ritüellerimizi ve yaşamımızı yoğunlaştırabilen, destekleyebilen ve yardımcı olabilen bir şeydir. Hayatta en çok ilgi duyduğum ve keyif aldığım deneyimler, her şeyin özel olanla ilgili olduğu yerlerin aksine, normal şeylerin özel hale getirildiği zamanlardır.”
1976’da Kingston School of Art’tan ve 1980’de Architectural Association School of Architecture’dan mezun oldu.
“Tasarım yapmak renkler ve şekiller bulmak değildir. Belirli bir kesinliği ve sonuçları olan bir dizi soru ve fikir geliştirmekle ilgilidir. Ve eğer bunu yapabilirsen, hangi yolda ilerlediğin önemli değil, yeter ki o yolda doğru ilerle ve bu süreçten emin ol.”
1985’te Londra’da David Chipperfield Architects’i kurmadan önce Douglas Stephen, Norman Foster ve Richard Rogers ile çalıştı. Daha sonra Berlin (1998), Şanghay (2005), Milano (2006) ve Santiago de Compostela (2022)’da yeni ofisler kurdu.
Erken kariyerine Sloane Caddesi’nde, Issey Miyake için bir mağazanın iç mekan tasarımını yaparak başladı ve bu proje Japonya’da çalışmalar yapmasını sağladı.
“Gerçek şu ki, iyi yapılar doğru bir süreçten doğar. Ve iyi bir süreç, farklı güçlerle etkileşime girdiğiniz ve işbirliği yaptığınız anlamına gelir.”
Kırk yıl boyunca, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da kamusal, kültürel ve akademik binalardan konutlara ve şehir planlamasına kadar geniş bir yelpazede 100’den fazla eser üretti.
“Mimarlar toplumun dışında faaliyet gösteremezler. Toplumun bizimle ilerlemesine ihtiyacımız var. Ve evet, belki kışkırtıp şikayet edebiliriz ve bir model bulabiliriz. Ama bir planlama çerçevesine, hırslara, önceliklere ihtiyacımız var. Esasen, şimdi beklememiz gereken şey, çevresel krizin bizi toplumun önceliklerini yeniden gözden geçirmeye itmesi ve kararlarımızı motive etmesi gereken tek şeyin kâr olmaması.”
İspanya’nın en fakir bölgelerinden biri olan Galiçya’da yaşayanlara karşı derin bir sevgi ve bağlılık geliştirdi. 2017’de Fundación RIA’yı kuran Chipperfield, Ría de Arousa kıyısı boyunca doğal ve yapılı çevrede yerel odaklı korumayı teşvik ederek araştırmalara sponsorluk yapıyor, fikirleri destekliyor.
Chipperfield, RIBA Kraliyet Altın Madalyası (2011), Mies van der Rohe Ödülü (2011) ve Heinrich Tessenow Madalyası (1999) gibi prestijli ödüller kazandı.
Chipperfield, Common Ground teması altında 13. Mimarlık Bienali’nin kuratörlüğünü yapmıştı.
2004’te Britanya İmparatorluk Nişanı’na layık görülen Chipperfield, 2010’da şövalye ilan edildi ve 2021’de İngiliz Milletler Topluluğu Onursal Liyakat Nişanı aldı.