Eski ve Yeninin Birlikteliğine Örnek Mary Street House

Edition Office tarafından tasarlanan Mary Street House, Avustralya’nın Melbourne şehrindeki 100 yıllık bir evin yeniden tasarlanmış hali.

Rory Gardiner

Bulunduğu sokağın sonunda yer alan üç tarafı açık kentsel alan, kuzey güneşine açılırken aynı zamanda karşısında yoğun ve gürültülü bir ana yol olmasının zorluklarını da aşılması gerekmiş.

Yumuşak bitişli tuğla duvarlar evin yeni sosyal alanlarını şekillendirken geri kalan sınırlar içinde yarı açık mekanlar yaratıyor.

Duvarlarla çevrili alanın derinliklerinde bulunan yemek salonundaki tavandan gelen ışık ile aydınlatılıyor. İçeri sızan gün ışığı demeti, iç mekanın sosyal bağlantısında mekansal bir merkez tanımlamış oluyor.

Yeni tuğla duvarların süreklilik halinde devam eden dalgalı motifi, evi yolun trafik gürültüsünden koruyan bir çit görevi görerek evin etrafında da devam ediyor ve orijinal yapının yan cephesini nazikçe sarıyor.

Yeni cephenin betonarme çatısının üzerinde bir çift değişik tuğla hacim yer alıyor. Orijinal çatının pişmiş toprak kiremitlerinin üzerinden uzanan bir hacim, kendi özel avlu bahçesine sahip ana yatak odası süitini barındırırken, diğerinde küçük bir stüdyo yer alıyor.

Bu bireysel amaçlı alanlar koyu renk kontrplakla kaplanmış olup, sessizlik ve inziva alanları yaratıyor. Bu duvar karakterleri, evin ve onun eski-yeni diyaloğunun “döngü içinde” görülmesine olanak tanıyor.

Orijinal ev, mevcut eski strüktürler ile merkezi salonun içinden hafifçe taşan yeni sosyal alanlar arasında bilinçli ve katmanlı bir geçişle restore edilmiş. Ön bahçenin çiti alçak tutularak, açık havada bir bahçe şöminesi de dahil olmak üzere yemyeşil bir sosyal alan sokağa ve topluluğa açık hale getirilmiş.

Proje, güneydeki bitişik komşuların doğal gün ışığına saygı duyacak şekilde dikkatlice yerleştirilmiş. Ev ve kullanım alanları binanın güneyine hizalanmış böylece kuzey güneşinin yaşam alanlarına maksimum düzeyde ulaşması sağlanmış.

Proje boyunca düşük maliyetli ve doğal olarak dayanıklı malzemeler kullanılmış. Sürdürülebilir kaynaklı geri dönüştürülmüş tuğlalar, yeni kısmın ana yapı malzemesi olmuş. Sabit bir iç sıcaklık sağlamak ve dışarıdaki trafik gürültüsünü azaltmak için proje kapsamında termal kütleden yoğun şekilde yararlanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın