ARKIMEET 2013 kapsamında yer alacak panellerden biri de “Mimarlıkta Türk Pasaportu” olacak.
Pek çok yeni mezun ve genç mimarın arzularından biri de yurtdışında eğitimlerine devam etmek veya profesyonel hayata adım atmak. Ya da en azından kısa süreliğine de olsa staj yaparak kariyerlerine Türkiye dışında başlamak. Özellikle de uluslararası eğitim, staj ve gönüllülük programlarının artması ve yaygınlaşmasıyla daha çok kişi bu isteklerini yerine getirebiliyor.
Dünyanın pek çok farklı noktasında projelere imza atan, kimi zaman sadece somut üretimleriyle öne çıkarken kimi durumlardaysa kavramsal yapıtlarıyla takip edilen ve “yıldız mimar” olarak tanınan mimarlık ofisleri bu anlamda yoğun ilgi çekiyor. Bu tür ofisler, dünyanın farklı yerlerinden gelen onlarca mimarı bünyesinde barındırıyor. Her biri farklı konulara yoğunlaşan, farklı değerlerin vurgulanarak öne çıkarıldığı eğitim sistemleriyle şekillenmiş mimarlar, ofislere muhtelif değerler katıyor.
Küreselleşme ve ekonomi gibi faktörlerin katalizör görevi görerek mimarların uluslararası dolaşımını hızlandırdığı öne sürülebilir. Kimi zaman genç mimarlar doğdukları kentlerden bambaşka yerlerde yaşamayı deneyimlemek istiyor. Bunun yanı sıra Akdeniz gibi bölgelerde kriz ya da politik sorunlar nedeniyle mimarlar, hayatlarını devam ettirebilmek için adeta göç etmek zorunda kalıyor.
Peki bu mimarlar ülkelerine ya da kentlerine döndüklerinde yerel mimari kültürün küresel mimari kültürle olan ilişkisi hususunda nasıl bir rol alıyor? Dünyanın farklı köşelerinde ofisleri olan tasarımcıların da bu denklemde göz önüne alınması gerekiyor.
ARKIMEET 2013’te yapılacak panellerden biri olan “Mimarlıkta Türk Pasaportu”nda tüm bu konular Türkiye özelinde masaya yatırılacak.
Panelin moderatörlüğünü Henning Larsen İstanbul ofisinin direktörü Anne Marie Galmstrup üstlenecek. 22 Haziran 2013 tarihinde hayata gözlerini yuman Henning Larsen “ışığın ustası” olarak biliniyordu. Henning Larsen’in İstanbul dışında Kopenhag, Oslo, Münih ve Riyad’da da ofisleri yer alıyor. Ofisin son zamanlarda aldığı en önemli ödül, Avrupa Komisyonu ile Mies van der Rohe Vakfı’nın birlikte verdiği 2013 Mies van der Rohe Ödülü. Firma, ödülü İzlanda’da yer alan Harpa Konser Salonu ve Konferans Merkezi ile aldı. Panelde Gamstrup dışında üç konuşmacı daha yer alacak.
Hakan Aldoğan, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde tamamladığı mimarlık lisans eğitiminin ardından Arkitektskolen i Aarhus’ta yüksek lisans eğitimi almak için Danimarka’ya taşındı. Buradaki eğitimi sonrasında Paris’te Ateliers Jean Nouvel’de 2003 yılında çalışmaya başladı. Kısa bir süre önce İstanbul’a dönerek ortağı Burcu Gülmen’le birlikte “I am Prototype” adlı tasarım ofisini kurdu Çalışmalarına yarı zamanlı olarak Paris ve İstanbul’da devam etmekte.
Melike Altınışık, 2003 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde tamamladığı eğitim sonrasında Architectural Associaton – AA’de Mimarlık ve Şehircilik Yüksek Lisansı eğitimi için 2004-2006 yılları arasında Londra’da bulundu. 2006 yılında çalışmaya başladığı Zaha Hadid Architects’te İstanbul’a döndüğü 2012 yılına kadar çeşitli projelerde görev aldı. 2012 yılından bugüne Alper Derinboğaz’la birlikte ortağı olduğu Salon Mimarlık bünyesinde çalışıyor.
http://www.salonarchitects.com/
Selva Gürdoğan, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde başladığı mimarlık eğitimini 2003 yılında Los Angeles’ta SCI-Arc’ta tamamladı. Profesyonel hayatına Rem Koolhaas’ın stüdyosu OMA’da başlayan Gürdoğan, 2006 yılında İstanbul’a taşınana kadar burada çalıştı. 2006 yılından bugüne ise ortağı Gregers Tang Thomsen’le birlikte kurmuş olduğu Superpool mimarlık ofisini devam ettirmektedir.