Geçtiğimiz ay içerisinde çökerek kırk üç kişinin ölümüne sebep olan Morandi Köprüsü’nün ardından köprülerdeki mühendislik hataları yeniden gündeme geldi.
Kaynak: Reuters
İtalyan mimar Renzo Piano, 14 Ağustos’ta kendi memleketi Cenova’da bulunan Morandi Köprüsü’nün bir fırtına esnasında çökmesi ardından La Repubblica’ya konuştu ve Morandi Köprüsü’nün yeniden inşa edilmesi için yapılacak çalışmalara katılacağını açıkladı.
Piano, “iyi inşaatçılar, harika tasarımcılar ve bilim insanlarının ülkesi” olarak tanımladığı İtalya’da sorunun, bakım aşamasından önce gelen “tanı koyma” sürecinin atlanması olduğunu ifade etti.
Köprüler, evler ve yapılar canlı birer organizma olarak ele alınmalı. Bizler İtalya’da oldukça gelişmiş teşhis ekipmanları ve son teknoloji araçları üretip bunları dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz, ancak bunları kendi binalarımızda kullanmıyoruz.
Elli yaşındaki köprünün çökme sebepleri hala araştırılırken, “doğayı, şimşekleri ve yağmuru kontrol edilemez faktörler olarak ele alan kadercilik anlayışına inanmayan” Piano’ya göre bu faciayı kaza olarak tanımlamak mümkün değil. 2016 senesinde köprüde yürütülen bakım çalışmaları esnasında Cenova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Profesör Antonio Brencich, köprüde sıkıntılar olduğunu ve er ya da geç köprünün yıkılıp yerine yenisinin yapılması gerekeceğini belirtmişti.
Kaynak: Euronews
Cenova’da kırk üç kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan facia, bakım – onarım süreçlerinin ne kadar doğru yürütüldüğü ve tasarım aşamasında yapıların güvenliğinin çoğunlukla görselliğin gölgesinde kaldığı tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Ne yazık ki bu olay, 2018 yılı içerisinde yaşanan tek köprü çöküşü değil. Florida Uluslararası Üniversitesi’ne bağlanan yaya köprüsü, geçtiğimiz mart ayında çökmüştü ve on kişi can vermişti. Uzmanlar, bu çöküşün sebebinin ağırlık hesaplamalarında yapılan bir hatadan kaynaklandığını açıklamıştı.
Florida Uluslararası Üniversitesi Yaya Köprüsü – Kaynak: CNN
2018’in başında Kolombiya’nın Bogota kentinde inşa edilen Chirajara Köprüsü’nün yarısının çökmesi ile dokuz işçi hayatını kaybetmişti. Ocak ayında yaşanan felaketin ardından çalışmalar durdurulmuş, Temmuz ayında köprünün diğer yarısı da patlayıcılar yardımı ile yıkılmıştı.
Chirajara Köprüsü – Kaynak: El Tiempo