Mimar Rizvi Hassan, Bangladeş’teki Kutupalong Mülteci Kampı’da bambudan bir sosyal merkez tasarladı.
Fotoğraflar: Rizvi Hassan
Bangladeş’te birbirine yakın topluluklar, iki yıldır kaynaklarını ve alanlarını ortak olarak kullanıyor. Yaklaşık 13 km’lik bir alana sahip kamp, Myanmar’dan gelen 600.000 mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu yeni topluluk merkezi ile, mültecilere ev sahipliği yapan oluşumların arasında daha iyi bir iletişim ortamı oluşturmak hedefleniyor.
Bu devasa kamp, kısa zaman içerisinde yoğun bir çalışma sonucunda hizmete açıldı. İşlenmemiş bambu, saman ve brandanın ağırlıklı olarak kullanıldığı kamp alanı, acil bir durum sonucu ortaya çıkan organik bir karaktere sahip.
Kutupalong Mülteci Kampı içerisinde Rizvi Hassan tarafından tasarlanan Hindupara Topluluk Merkezi, koşulların kendine özgü çevresel ve maddi sorunları göz önünde bulundurularak tasarlandı.
Bölgede bambuya karşı talep gün geçtikçe artarken, bu talebi karşılayacak bambu oranı azalmakta. Yapılarda kullanılan bambuların yetişmesi için üç yıl gibi bir süre gerekiyor. Eğer direk ve kirişlerde kullanımı uygun olan bambuların hasadı için bölgede gerekli önlemler alınmazsa, bambunun yoğun olarak kullanıldığı kamptaki geliştirme çalışmaları için alternatif yöntemler önem kazanacak.
Rizvi Hassan, her ne kadar mümkün olduğunca bambu kullanmaya çalışsa da, çelik de yapıda kullanılan materyaller arasında yer aldı. Böylece Bangladeş’teki çelik endüstrisi düşünülerek, yakındaki liman kenti Chittagong aracılığı ile ilerleyen zamandaki materyal ihtiyacı için alternatif bir sürdürülebilir çözüm sağlandı. Çelik elemanlar ve yassı modüllerin kullanımı ile sistemde daha az kaynak israfı, kolay taşınabilirlik ve yeniden kullanılabilirliğin sağlanmasının yanında, basit bir inşaat süreci yürütüldü.