Bu yıl Ankara’da 4. kez açılacak olan “Utanç Müzesi”, maalesef her yıl üzerine yeni utançlar eklenerek büyüyor. Bu yıl Gezi direnişi ve tutuklu avukatlara atfedilen müze, Roboski ve Gezi direnişinde katledilenlerin özel eşyalarına ev sahipliği yapacak.
10 Eylül’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde açılacak olan Utanç Müzesi, 24 Eylül’e kadar sürecek.
Macerasına 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinden anıları toplamakla başlayan Utanç Müzesi, yaşanmış yeni utançları kendisine tema edinerek yoluna devam ediyor. Bu yıl ana tema “savunma hakkı” için tutuklu ÇHD’li avukatlara, “direnme hakkı” için Gezi direnişçilerine atfedildi.
Devrimci 78’liler Federasyonu, müzenin bu yılki programını Mülkiyeliler Birliğinde basın toplantısıyla duyurdu. Federasyon Başkanı Kamber Ateş, darbeleri anlatan müzenin her yıl yeni utançlarla büyümesini “12 Eylül’ün tam gaz devam ettiğinin bir göstergesi” olarak değerlendirdi.
Roboski’de 27 Aralık 2012 tarihinde TSK’ye ait savaş uçakları tarafından katledilen 34 yurttaşın parçalanmış eşyaları ve atılan bombaların parçalarının sergide yerini alacağını belirten Ateş, Gezi direnişçilerinin korunmak için kullandıkları araç gereçlerin sergileneceğini duyurdu. Ayrıca direnişçilerin üzerine yağan ve beş vatandaşın ölümüne sebep olan polisin kullandığı gaz bombası kapsüllerinin de müzede gösterileceği bilgisini verdi.
Utanç Müzesine destek veren kurumlardan Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, darbe ve darbecileri teşhir etmek için hazırlayacakları bir kitapçığı müze açılışında kamuoyuyla paylaşacakları bilgisini verdi. 12 Eylül’de okulların ve bir çok kurumun nasıl işkence ‘Eza haneler’ olarak kullanıldıklarını müzede yapılacak bir panelle katılımcılarla paylaşacaklarını belirten Candan, Mamak Cezaevinin müze olması için de çalışmaları olduğunu ifade etti. Candan, Utanç Müzesi’nde bununla ilgili de bir sergi açılacağını belirtti.
Ankara’da yapılacak açılışın ardından İstanbul’da da 12-22 Eylül tarihleri arasında “12 Eylül Utanç Müzesi/Tarihe bak anlarsın” başlığıyla, 12 Eylül Perşembe Saat 14.00, Akatlar Kültür Merkezinde açılacak “12 Eylül Utanç Müzesi/ Tarihe bak anlarsın” sergisinin ardından, 14 Eylül Cumartesi, saat 15.00/17.30 arası, Cezayir Büyük Toplantı Salonu’nda, Eylül, Cumartesi ve Gezi Direnişi Anneleri’nin (ailelerinin) katılımıyla Sezai Sarıoğlu-Şenol Morgül dinletisi yapılacak. 15 Eylül Pazar günü ise, saat 15.00-17.30 arasında, Cezayir Büyük Toplantı Salonu’nda, “Darbeler” başlıklı Atilla Altaylı’nın kolaylaştırıcılığında; Aydın Çubukçu (Gazeteci-Yazar), Bülent Uluer, RahmiYıldırım (Gazeteci-Yazar) ve İhsan Eliaçık’ın (Gazeteci-Yazar) konuşmacı olduğu panel gerçekleştirilecek.