MVRDV, Şangay'daki en büyük ve en popüler alışveriş merkezlerinden biri olan Şanghay Plaza 66'da yer alan Bulgari Şangay Mağazası için, pirinçten ve geri dönüştürülmüş şampanya, bira ve diğer cam şişelerden yapılmış, yeşim taşına benzer bir cephe tasarladı.
Roma’daki özgün Bulgari mağazasından Şangay’ın eşsiz Art Deco mimarisine kadar çeşitli etkilerden ilham alan proje, yenilikçi ve sürdürülebilir olmasının yanında hem Bulgari hem de Şangay’ın mirasına bağlı kalıyor.
Bulgari Shanghai, MVRDV’nin lüks İtalyan mücevher markasıyla devam eden ortaklığındaki üçüncü büyük mağaza cephesi. Önceki tasarımlar gibi, Şangay projesinde de Bulgari’nin Roma’daki Via dei Condotti’deki ilk orijinal mağazasının kapı ve kornişlerinden esinlenerek yaratılmış görsel bir motif kullanılmış ve tüm dünyada ayırt edilen görsel kimliğini mağazalarında taşımaya devam ediyor.
Ancak, önceki tasarımlardan farklı olarak, bu motif cephede pencere oluşturmak için kullanılmıyor. Bunun yerine, Şangay cephesi çoğunlukla penceresiz ve korniş motifi, Art-Deco’dan ilham alan bir desen oluşturan katmanlı panellerde kullanılmış. Art Deco, Şangay ve Bulgari’nin ortak bir teması. Şehrin, 20. yüzyılın başlarında Doğu ve Batı’yı birbirine bağlayan önemli bir liman statüsüne sahip olması, ona bu mimari tarzda zengin bir gelenek kazandırırken aynı dönem Bulgari’nin Déco koleksiyonu, mücevherlerini aynı şekilde karakterize etmiş.
Bu ilham kaynaklarıyla bir ilişki yakalayabilmek için Çin’in en değerli taşı olan yeşim taşını andıran panellerle kaliteli mücevherciliğin maddi ruhunu yansıtan bir bağlam yaratılmış. Sonuçta kültürler arası referansların katmanlaştığı karmaşık bir tasarım oluşmuş: “Doğu ve Batı kültürünün en iyilerini bir araya getiren, mücevher benzeri bir kaliteye sahip Art Deco mimarisi.”
Paneller, yarı saydam bir yüzey oluşturan eşsiz etkiye sahip olan sıkıştırılmış yeşil camdan yapılmış. Geceleri, panellerin arkasından vuran ışık, camın benzersiz doku kalitesini keskinleştirerek cepheye çarpıcı bir parlaklık veriyor. Tamamen geri dönüştürülmüş cam, Almanya’nın Teutschenthal kentindeki cam işleme konusunda uzmanlaşmış Magna fabrikasında üretilmiş. Proje, lüks tasarım konseptinde bile sürdürülebilir geri dönüştürülmüş malzemelerin potansiyelini gösterirken MVRDV ve Bulgari’nin %100 sürdürülebilir malzemeleri kullanılarak inşa edilen mağaza tasarımları hedefini başarılı bir biçimde ileriye taşıyor.
MVRDV’nin kurucu ortağı Jacob van Rijs:
“Bulgari ile olan işbirliğimiz bazı büyüleyici malzeme tecrübeleri sağladı. Farklı tasarım disiplinlerinde de olsa onlarla paylaştığımız bir tutku bu. Şangay mağazası bu tecrübelerin önemini gösteriyor. Atık kalmaya devam edecek olan atık şampanya ve bira şişeleri, doğru uygulama ve detay verildiğinde, şehir için bir mücevher haline geliyor.”
Bulgari Shanghai, MVRDV tarafından İtalyan markası için tasarlanan üçüncü mağaza cephesi. 2018’de Bulgari Kuala Lumpur, altın ışık hatlarıyla aydınlatılan mermerden ilham alan bir cepheyle açıldı. Bu etkiyi yaratabilmek adına cam takviyeli beton, korniş desenine göre kesilmiş, reçine ile doldurulmuş ve kehribar LED Işıklar ile aydınlatılmıştı.
Bunu, korniş deseninin pirinçten oluşturulduğu ve çarpıcı bir mücevherimsi etki vermek için farklı cam türleri ile birleştirildiği 2020’de Bulgari Bangkok’un açılışı izledi. Her penceredeki ince aydınlatma, mağazanın ürünlerini Bulgari’nin özel safran renginde öne çıkarıyor.