Ermeni kuruluş DAR Foundation for Regional Development and Competitiveness tarafından görevlendirilen MVRDV, Gagarin Vadisi'ni daha sürdürülebilir ve ekolojik olarak daha çeşitli hale getirebilmek için bir öneri sundu.
Gagarin Vadisi’nde, 10.000’e yakın bitki türü yetiştirilmeye başlanacak. 12.000 yeni konutun ekleneceği yenilikçi tesisler sayesinde vadinin sürdürülebilir tarım ve ekoturizm için bir yeni bir üsse dönüşmesi planlanıyor.
Adını kozmonot Yuri Gagarin’den alan Ermenistan’ın Gagarin Vadisi, Kafkasya’nın en büyük gölü olan Sevan Gölü’nün yakınında ve başkent Erivan’dan sadece 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dağlarla çevrili, vadi boyunca yayılmış birkaç köyde yaklaşık 11.000 kişi yaşıyor. Peyzaj, yerel topluluğun yaklaşık üçte birine sahip olduğu bir arazi topluluğundan oluşuyor.
Kar amacı gütmeyen kuruluş DAR Foundation for Regional Development and Competitiveness (DAR Bölgesel Kalkınma ve Rekabet Edebilirlik Vakfı) tarafından görevlendirilen MVRDV, vadinin potansiyelinin optimize edildiği ve çeşitli tesislerin eklendiği alan için sunduğu öneride yerel taraflarla istişare ederek kararlarını aldı. Vadiyi çeşitli ölçeklerde sürdürülebilir tarıma uygun, çok yönlü ve geleceğe dönük bir peyzaja dönüştürerek daha çekici bir yer yapmak isteniyor. Sunulan öneri ile alan bir ekoturizm ve rekreasyon alanı olduğu kadar insanların bisiklete binebileceği, yürüyüşler yapabileceği ve ata binebileceği bir yer olacak.
İlk olarak mevcut alanın mozaiği korunarak ve güçlendirilerek ve bu kuru bölgedeki su sistemi iyileştiriliyor. Bu dokunuş su tamponlarını ve biyoçeşitliliği arttırırken buharlaşmayı azaltarak vadi için yapılan planın temelini oluşturuyor.
Manzarayı daha çekici kılarken aynı anda ekonomik çeşitliliği de arttırmak amacıyla arazideki her parsele farklı türler ekiliyor.
Vadide mevcut yollar tüm köyleri birbirine bağlamaya devam ediyor. Mevcut yapılar içerisinde ilave yürüyüş ve bisiklet yolları oluşturuluyor. Su yönetimi büyük ölçüde iyileştiriliyor. Yeni kanal sistemi ile birlikte Hrazdan Nehri güzergahının restorasyonu ve genişletilmesi vizyonun önemli bir parçası. Dağlardaki su rezervuarları ve diğer su kaynaklarının tarım arazilerini sulanması için kullanılması söz konusu.
MVRDV kurucu ortağı Winy Maas, “Biyolojik çeşitliliği teşvik etmek, su yönetimini ve ekosistemi geliştirmek Gagarin Vadisi’nin ve dünyanın geleceği için büyük önem taşıyor. Vadi, yakında orada yeşerecek 10.000 tür için bir dizi test alanı olarak görülebilir; bu, bölgeye bir Cennet bahçesi görünümü verecek bir zenginlik,” dedi.
Gagarin Vadisi, bazılarında Sovyet döneminden kalma binaların bulunduğu birkaç köye sahip. Bunlar, mümkün olduğunca az inşaat malzemesi israfı için yeni binalara dönüştürülecek. yeşil Yeşil bitkili çatıların ekleneceği inşa edilecek evler, ilhamını geleneksel Ermeni çiftlik evlerinden alıyor.
Proje, 4.500 ziyaretçi için bir pazar salonu, ticaret merkezi, sanat merkezi ve su içine gömülü bir stadyum öneriyor. Vadinin kalbi, dikey köyler oluşturacak şekilde yığılmış evlerin bulunduğu, çevresinde en yüksek yoğunluğun bulunabileceği bir tarım eğitim merkezinin etrafında oluşturuluyor.
Sürdürülebilir tarım için mali destek sağlamayı planlayan ve bölgede turizmi canlandırmayı hedefleyen Ermenistan hükümeti, 2026 yılına kadar Gagarin Vadisi’nin de katkılarıyla yılda yaklaşık 2,5 milyon turist çekmeyi hedefliyor.