“Kendilerine ve projelerine güvenerek yarışmaya katılmalılar”

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından öğrenci ve profesyonel olmak üzere 2 kategoride düzenlenen ödüllü tasarım yarışması “III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması” için başvuru süreci devam ederken geçen yılın kazananlarına projeleri ve yarışmayla ilgili düşüncelerini sorduk.

Geçtiğimiz sene öğrenci kategorisinde dereceye girenlerin düşüncelerini derlediğimiz ilk yazımızda proje sahiplerine şu soruları yönelttik:

– Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?
– Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?
– Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Ebrar Coşar ve Yaren Şevval Yılmaz

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Ebrar Coşar ve Yaren Şevval Yılmaz “Homeable” isimli tasarımlarıyla yarışmanın öğrenci kategorisinin birincileri oldular.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Ebrar ve Yaren: Ezber Bozan Tasarım Yarışması’na hazırlanırken piyasada çocuklara yönelik Smart ürünlerin çok fazla bulunmadığını fark ettik. Bu nedenle mobilyamızı tasarlarken kullanıcı grubu olarak çocukları seçtik. Amacımız 4-6 yaş çocukların oyun ve çalışma eylemlerini bir mobilyada karşılayabilmek ve çocuğu yaratıcı aktivitelere teşvik edecek şekilde farklı fonksiyonları barındırabilen bir mobilya tasarlamaktı ve  böylelikle Homeable adlı çocuk mobilyamız ortaya çıktı.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Ebrar ve Yaren: Ezber Bozan Tasarım Yarışması bizim için gerek Smart mobilya kategorisinde gerekse çocuk mobilyası kategorisinde oldukça ufuk açıcı bir yolculuktu. Yarışma, okulda öğrendiğimiz teorik bilgileri üretilebilir bir mobilyaya çevirmek adına çok faydalı oldu. Bu deneyimi öğrenciyken edinmenin çok yararlı olduğuna inanıyor, tüm tasarım öğrencilerine yarışmayı tavsiye ediyoruz.

Elif Öztürk

Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Elif Öztürk “Sandy” isimli tasarımıyla 2022 yılı öğrenci kategorisi 2.si oldu.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandı? Projeni kısaca anlatır mısın?

Elif: Yarışmaya katılma sürecim bir okul projemizden kaynaklı olmuştu. Dönem içinde verilen bir projemizi yarışma kapsamında revize ederek katılmaya karar vedim. Kum üzerinde oynayan çocuklardan ilham alınarak tasarlanan Sandy, havaalanı, tren istasyonu gibi uzun bekleme süresi olan alanlarda, çocukların ailelerinin kontrolü altında vakit geçirebilmesini sağlayan, sosyalleşebileceği bir alan olarak tasarlandı. Hareketli parçaları sayesinde kumda oynama hissi veren Sandy çocukların ilgisini çekmesinin yanı sıra akustik kumaş kaplaması sayesinde de iç alanda oluşan sesi sönümleyerek çevrede bulunan kişilere rahatsızlık verilmesini önler.

Arkitera: Yarışmanın sana ne gibi faydaları oldu?

Elif: Yarışmanın bana olan en büyük katkısı olarak kendime olan güvenimin artmasını sağladığını söyleyebilirim. Çok daha fazla yarışmaya katılmak istememe sebep oldu. Sektördeki firmalardan staj konusunda geri dönüşlerin sayısının artmasını sağladı. Son olarak da ödül kapsamında olan yurt dışı fuar gezisinin daha sonra yapacağım tasarımlar konusunda önümü aydınlattığını söyleyebilirim.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerilerin neler olur?

Elif: Bu sene katılacaklara ürünlerinin ticarileştirilebilir olmasına ve iyi düşünülmüş bir problemi hedef almasına dikkat etmelerini öneririm. Nasıl olsa kazanamam diye düşünüp kenara çekilmemeliler. Kendilerine ve projelerine güvenerek yarışmaya katılmalılar.

Abdurrahman Çınar ve Rana Çöllü

Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Abdurrahman Çınar ve Rana Çöllü “Fit Seat” isimli tasarımlarıyla 2022 yılı öğrenci kategorisinde 3.lük ödülünün sahibi oldular.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Abdurrahman – Rana: Ezber Bozan Tasarım yarışmaları ikimizin de takip ettiği, ilgimizi çeken bir platformdu. ‘Smart’ teması da oldukça gündemde olan bir konu olduğundan bizi bir hayli heyecanlandırdı. Kendimize inanarak ve güvenerek yarışmaya katılmak için kolları sıvadık. Smart temasının mobilyalar üzerindeki etkilerini, piyasadaki durumunu ve eksikliklerini araştırmakla başladık. Araştırmalar sonucu bizden istenen “oturma, dinlenme, çalışma ve depolama” fonksiyonlarının sadece birkaçını değil hepsini sağlayarak işlevselliğin maksimumda tutulduğu, estetik ve pratik bir ürün oluşturmayı amaçladık.  ‘Minimalist yaşam’ kavramının gelecekteki yerinin farkında olduğumuzdan personamızı bu stili benimseyen kullanıcı olarak belirledik. Ele aldığımız problem ise evlerde kullanılan spor aletlerinin büyüklüğü ve yaşattığı estetik kaygıydı. Aynı zamanda evlerinde spor yapmak isteyen kullanıcıların aldıkları küçük çaplı spor ürünlerini (ip, denge topu, direnç lastiği vb.) depolayacak bir alan bulamamaları veya bu ürünlerin depolandıkları yerde unutulmayı beklemeleri üstünde çalıştığımız diğer bir problemdi. En nihayetinde detaylı araştırmalar ve uzun süren renderlar sonucu; minimalist yaşam stilini benimseyen ve evlerinde spor yapmak isteyen kullanıcılar için “Fit Seat”i tasarladık.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Abdurrahman – Rana: İki endüstriyel tasarımcı olarak bu tarz yarışmaların bizi zinde tuttuğu ve motive ettiği fikrindeyiz. Yarışmanın en büyük faydalarından biri dereceye girenlere sağlanan imkanlar. Dereceye giren yarışmacılara verdikleri yurtdışı eğitim bursunun, staj ve iş olanaklarının biz tasarımcılara sektörde kendimizi kanıtlamak için değerli bir basamak oluşturduğuna inanıyoruz.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Abdurrahman – Rana: Bu sene katılacaklara tavsiyemiz, sağlam araştırmalarla hem fikirlerini hem de ürünlerini desteklemeleri ve her zaman en iyi tasarımın en basit tasarım olduğunu unutmamalarıdır.

Hatice Esra Sungur

Selçuk Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Hatice Esra Sungur “Dream” isimli tasarımıyla öğrenci kategorisinin 4.sü oldu.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandın? Projeni kısaca anlatır mısın?

Esra: Yarışmaya hazırlanırken çocukların hayal gücünü geliştirebilecek bir ürün tasarlamayı hedefledim. Çocukların kendi oyun alanlarını kendi yaratması fikrinden ilerleyerek Dream’i tasarladım. Bu süreçte kendi çocukluğuma gittim. Küçüklüğümde hep bir yerleri karalardım ve kendi oyun alanımı yaratmaya çalışırdım. Ben de bu yüzden Dream ile çocukların karalayabilecekleri yüzeyler oluşturmalarını ve bu yüzeylerin onların oyun alanlarıyla uyumlu olmasını amaçladım. Dream, tamamıyla çocukların kendi hayallerindeki gibi bir dünya yaratmasını sağlıyor. Onların çizim yeteneklerini ve hayal güçlerini geliştirirken aynı zamanda modüler ve hafif yapısıyla oyun alanlarını istedikleri gibi kurgulayabilmelerine izin veriyor. Kimi zaman Karayip Deniz’inde korsanlarla savaşıyorlar, kimi zaman da birlikte bulutların üzerinde uçuyorlar.

Arkitera: Yarışmanın sana ne gibi faydaları oldu?

Esra: Yarışma bana birçok konuda fayda sağladı. Özellikle network’ümü genişletmemi ve sektörde az da olsa tanınmamı sağladı diyebilirim. Yarışmadan sonra çeşitli iş teklifleri aldım. Aynı zamanda sektörde oldukça deneyimli jüri üyelerinin tarafından projemin incelenmesi ve derece alması oldukça gurur veriyor ve doğru yolda ilerlediğimi hissettiriyor.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerilerin neler olur?

Esra: Bu sene yarışmaya katılacak arkadaşlara  kesinlikle bu fırsatı çok iyi şekilde değerlendirmeleri öneriyorum.

Ece Nur Ergeç ve Zeynep Serra Akman

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Ece Nur Ergeç ve Zeynep Serra Akman “COL-IN” isimli tasarımlarıyla yarışmanın öğrenci kategorisinin beşincileri oldular.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Ece Nur – Zeynep Serra: Yarışmaya hazırlanırken, öncelikle amacımızı ve hedeflerimizi belirledik. Konsept aşamasında, kullanıcı ihtiyaçlarına göre mevcut problemleri belirledik ve kavram haritası oluşturarak çeşitli fikirler geliştirdik. Bu fikirleri değerlendirerek ofislerdeki dar alanlar için dönüştürülebilen bir çalışma alanı konseptine karar verdik. Araştırma sürecinde, kullanıcıların çalışma alışkanlıklarını, ihtiyaçlarını ve günlük aktivitelerini anlamak için bir anket gerçekleştirdik. Modele geçmeden önce mobilya montaj yöntemleri ve teknik detaylar hakkında kapsamlı bir araştırma yaptık. Ürünün hareketini anlayabilmek için mockup hazırlayarak çalıştık. Son olarak 3d modelleme ile ürünü detaylandırdık.

COL-IN, ihtiyaca göre bireysel ve kolektif çalışma alanı sunan akıllı bir çalışma masasıdır.  Açılabilir ve katlanabilir yüzeyleri sayesinde üç farklı kullanım modu yaratır :

1) Bireysel çalışma modu

2) Kolektif çalışma modu

3) Kolektif sunum modu

Bireysel çalışma modunda, raylı sistem sayesinde yüksekliği ayarlanabilen pano mevcuttur.

Kolektif çalışma moduna geçerken masanın altındaki yüzey çekiler ve gizli tekerlekli ayakları sayesinde kolayca sürülerek genişletilir. Bu modda katlanabilir pano ihtiyaca göre kapatılabilir veya açık kalacak şekilde yüksekliği ayarlanabilir. Kolektif sunum modunun ise toplantılarda ve sunumlarda kullanılması öngörülmüştür. Tercih edilen tekstil sayesinde pano, yüzeyi iğnelenebilir bir not tutucu görevini görürken kolektif sunum modunda projeksiyonun yansıtılmasına izin veren bir ekran görevi görür. Böylece sunum yapma kolaylığı sağlanmış olur. Pano önündeki raylı kapaklı depolama birimleri ve kablo tutma bölgesiyle kullanıcılara çalışma ortamında kolaylık sağlamaktadır. Ahşap ve tekstilin pastel tonlarda seçilip birbirleriyle harmanlanması sonucu COL-IN estetik ve minimal bir tarzda bütünleşmekte, çeşitli modları ve fonksiyonelliğiyle beraber kullanıcılara özgün bir deneyim yaşatmayı öngörmektedir.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Ece Nur – Zeynep Serra: Yarışma sayesinde tasarım sürecinin farklı aşamalarını yönetme, takım çalışması ve proje sunumu gibi becerilerimizi geliştirdik. Bu süreçte, kullanıcı araştırması, piyasa araştırması ve tasarım çözümleri için çeşitli fikirlerin oluşturulması gibi tasarımın önemli aşamalarını uygulama fırsatı bulduk. Yarışma için verilen süre boyunca, mobilya sektörü hakkında bilgi edinip bu konuda deneyimimizi arttırdık. Kazandığımız ödül sayesinde de tasarım sektöründe adımızın duyulmasının ardından motivasyonumuzu daha da arttırdık.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Ece Nur – Zeynep Serra: Bu sene katılacak öğrencilere ilk tavsiyemiz tasarım sürecine erken başlamaları ve yeterli zaman ayırmaları olacak.  Proje için gerekli araştırmaları, kullanıcı analizini ve fikir oluşturma sürecini atlamadan gerçekleştirmek, tasarımınızın temellerini sağlamlaştırmanıza yardımcı olabilir. Bu yöntemlerle hedef kitlenizi tanımlayın ve onların gerçek ihtiyaçlarını belirleyebilirsiniz. Tasarımınızı mümkün olduğunca detaylandırmak da önemlidir. Prototip yapma imkanınız olmasa bile, sketch çalışmaları, 3D modelleme, görseller ve açıklamalarla projenizi uygun biçimde ifade edebilirsiniz. Tasarımınızın farklı açılardan anlaşılabilir ve görsel olarak çekici olması, jüri üyelerinin dikkatini çekmenizi sağlayabilir.

III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması

 

Etiketler

Bir yanıt yazın