Korhan Gümüş İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce kabulü 16 Eylül 2011'de duyurulan Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ni, meydanın tarihsel arka planıyla birlikte değerlendirdi.
{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/29950100.sd.mp4?s=535e780ced03ec4e214c2eee361dbbcb”}
30 Eylül günü SALT Beyoğlu’nda gerçekleşen söyleşide, projenin aslında yeni olmadığına, bugüne kadar geliştirilmiş projelerin bir devamı ve birleştirilmiş bir sunumu olduğuna dikkat çeken Gümüş “Kamusal alanın güncellenmesi nasıl olmalıdır? Kamusal alanın öznesi kimdir? sorularına yanıt arıyorum,” diyerek konuşmasına başladı.
Taksim Meydanı’nda süren tartışmaların yeni olmadığına vurgu yapan Gümüş, bugün tartışılan Taksim ulaşımının yeraltına alınmasına yönelik hükümet projelerinin, Nurettin Sözen döneminde yapılan, trafiğin yeraltına alınmasına yönelik “Demokrasi Parkı” projesinin, sadece üzerine 3 tane çember eklenmiş hali olduğuna dikkat çekti. Buradaki 3 çemberde yer alan fonksiyonların değişen siyasi konjonktür ile zamanla yumuşatıldığını belirten Gümüş, yer alan nesnelerden çok, alan yönetime vurgu yaptı ve “Bunlar ‘Taksime cami yapıyorlar’ tartışmalarını bırakalım, buranın öznesi kim olacak burayı kim koruyacak, bunları cevaplasınlar,” dedi.
Elde edilen imajlar üzerinden projeyi yorumlayan Gümüş ayrıca gazetelerde çıkan 1/5000 planın onaylandığı haberilerinin de yanlış olduğunu belirterek “onaylanan 1/5000’de yapılan tadilattır. Koruma kuruluna giden bir proje henüz yoktur,” dedi.
Tüm bu tartışmaları iyi bir yöne çekmek için sadece muhalefet etmenin yetmeyeceğine inandığını belirten Gümüş, kendilerinin bir sivil inisiyatif oluşturduklarını ve Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak, daha iyi bir proje için çok daha iyi çözümler olduğunu belirten birçok imza topladıklarını belirtti.
Söyleşi izleyicilerin sorularının ardından sona erdi.
1 Yorum
Çaresizlik ve Havanda Su Dövme…!