Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi'nde Nemrut Dağı dini ritüelleri, İstanbul'un Fethi'ni anlatan Panorama 1453 Tarih Müzesi'ndeki gibi üç boyutlu olarak anlatılacak.
Adıyaman’da kurulacak olan Panorama ve Arkeoloji Müzesi, Panorama 1453 Tarih Müzesi’nden sonra ikinci panorama müzesi olma özelliğini taşıyacak. Alitaşı Mahallesi’nde kurulacak müzede, Nemrut Dağı’nın doğu terası üç boyutlu olarak kullanılacak. Nemrut Dağı’ndaki dini ritüellerin yer alacağı bir kompozisyon anlatılırken, arkeoloji müzesi bölümünde ise mevcut müzedeki eserler sergilenecek. Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi’nde sergi salonlarının yanı sıra, toplantı ve konferans salonları da yer alacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından GAP İdaresi Başkanlığı’na sağlanan ödenek kapsamında proje ihalesi yapılarak, teknik projeler hazırlanıyor. Bakanlık yetkilileri, sunulan 3 projeden birini beğendi. 26 bin metrekarelik alanda 12 bin metrekarelik oturuma sahip olacak Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi’nde, müze sergi salonlarının yanı sıra 500 kişilik konferans salonu, 250 kişilik toplantı salonu, hediyelik eşya ve Kitap satış mağazalarının yer aldığı ticari alanlar, kafeterya, mescit ve çocuk Oyun alanları, sosyal mekanlar, 100 metrekarelik ihtisas kütüphanesi, idari birimler ve atölyelerin yer alması planlanıyor.
Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, “Erken Tunç Çağı’ndan Osmanlı Dönemi’nin sonuna kadar olan arkeolojik ve etnografik eserler, toplamda 3 bin metrekareyi bulan bir alanda sergilenecektir. Müzenin 2 bin metrekarelik alanında oluşturulacak ‘Panorama’ bölümünde ise dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak da adlandırılan ve 1987 yılında Dünya Miras Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı’nın, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabelerinin panoramik olarak ziyaretçiye aktarılması sağlanacaktır” dedi.