New York’ta, “Future of Fifth” olarak adlandırılan ilk yaya odaklı dönüşüm projesi tanıtıldı.
Field Operations tarafından Midtown Manhattan’daki Fifth Avenue’nun tamamını kapsayacak şekilde tasarlanan yeni yaya yolu, 200 yıllık caddede yapılacak ilk dönüşüm çalışması.
Proje, Central Park South’tan Bryant Park’a kadar olan alanı kapsıyor. Bu alanlardaki kaldırımlar %46 oranında genişletilerek, motorlu araç trafiği için şerit sayısı beşten üçe indiriliyor.
Tasarım ve analiz çalışmaları; Field Operations, Arcadis ve Sam Schwartz Engineering işbirliği ile yönetiliyor. Proje, önceki belediye yönetiminin “Open Streets” programı referans alınarak geliştirildi. Şehir yönetimi, planın artan mülk ve satış vergisi geliri sayesinde beş yıl içinde kendini finanse etmesinin beklendiğini belirtti.
Belirtilen ekonomik faydaların ötesinde, dönüşüm planı, Fifth Avenue’nün mevcut günlük trafiğinin %70’inin yayalardan oluşması nedeniyle var olan mekansal dengesizliği çözmeyi amaçlıyor.
Madison Square Garden etkinliklerinin olduğu günlerde artan yaya trafiği ile mevcut yapı işlevsiz hale geliyordu. Yeni öneri ise güzergah boyunca yaya geçitlerinin uzunluğunu üçte bir oranında azaltarak güvenliği artırıyor. Projede, gölgelik alanlar ve sel önleyici bir yapı sunan 230’dan fazla yeni ağaç ve 20.000 metrekarelik alanda yapılan fide ekimleriyle yoğun bir yeşillendirme çalışması öneriliyor. Ayrıca yeni oturma alanları ve iyileştirilmiş aydınlatma sistemi, bu yoğun sirkülasyon alanını New Yorklular için daha güvenli hale getiriyor.
Planın şematik tasarımının 2025 yazında hazır hale getirilmesi bekleniyor.
“Plan ilerlerken projeyi daha ileri aşamaya taşımayı umuyoruz, direkt Fifth Avenue üzerinde olmasa bile, Second ve Sixth Avenue arasında kalan caddelerden birine, korumalı bir bisiklet yolu da eklenerek Midtown çevresindeki caddeler için daha uzun vadeli bir vizyon oluşturulabilir.”
Regional Plan Association
Projenin tahmini maliyeti ve inşaat takvimi şehir yönetimi tarafından açıklanmasa da, New York Times ve diğer kaynaklara göre teklif onaylandığında, çalışmaların 2028’de başlayabileceği bildirildi.