New York, hiçbir zaman yerinde durmayan bir kent. 8 milyonu aşan nüfusu ve milyonlarca ziyaretçisi, sadece 780.000 kilometrekarelik bir alanı paylaşıyor.
New Yorklular da her zaman, her şeyi daha küçük alanda sıkıştırmaya ve kentin her bir santimetrekaresini verimli bir şekilde kullanmaya çalışıyorlar, ama yine de oturup kentin tadını çıkarabilecekleri fazla alanları yok.
New York’un simge binaları, parkları ve kültürel enstitüleri çok dikkat çekerken, kentin en önemli gayrimenkulü olan ve kamusal alanının yüzde 80’ini oluşturan sokaklara ve kaldırımlara daha az önem veriliyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde New York’a taşınacağı düşünülen bir milyon insanın da gelmesiyle, bu ortak alanın her bir santimetrekaresi daha da önem kazanacak. Sokaklar herkes için daha güvenli olacak şekilde tasarlanmalı ve ciddi olarak insanları dışarıda yürümeye ve vakit geçirmeye davet etmeli.
Ne zaman bir şehir meydanı projesi için trafik konileri koyulsa, daha banklar bile koyulmadan yayalar hemen gelip New York’taki adeti yerine getiriyorlar: Oturuyorlar… Hatta tam sokağın ortasına bile…
Los Angeles’ta yaklaşık 10 kilometre sokak var, yani New York’taki kadar… Sokakların kullanımı konusunda, Los Angeles’ta da New York’ta olduğu kadar çok fırsat düşünülebilir. Ancak pek çok Angelino’nun (Los Angeles sakini) Venice Plajı’na yürüyerek gidecek kadar yakın oturamadığı gibi, New York’taki herkes de Central Park’a yakın oturacak kadar şanslı değil.
Belediye başkanı Bloomberg’in daha sürdürülebilir New York için PlaNYC projesi, tüm New Yorklular’ın kaliteli açık alanlara 10 dakika yürüyüş mesafesinde yaşamasını öngörüyor. Bu amaca ulaşmak için NYC Kent Meydanı Programı yaratıldı. Bölge halkıyla iş birliği yapılarak az kullanılan sokaklar ve kaldırımlar davetkar, canlı bir çevreye sahip şehir meydanlarına dönüştürüldü.
DOT, şehir meydanlarının pazar, performans alanı veya sadece oturulacak bir alan olarak kullanılması için yapılan başvuruları kabul ediyor. Başvurular, çevrede büyük destek gören ve açıldığı zaman alanın bakımını karşılayabileceklerini, temizliğini yapabileceklerini kanıtlayabilen ilgili toplum örgütlerinden geliyor. Bu planlar, günümüzde zebra çizgili kaldırımları olan yerleri, peyzaj düzenlemesi yapılmış, bir fincan kahvenin tadının çıkarılabileceği veya oturup kitap okunabilecek meydanlara dönüştürüyor.
Kamusal alanları ıslah etme konusu, özellikle Broadway at Times ve Herald Meydanları yayalaştırıldıktan sonra, burada şimdiden büyük bir başarı yakalamış durumda. Bu proje öncelikle güvenliği, trafik akışını ve hava kalitesini geliştirirken, ziyaretçiler, bölge sakinleri ve çalışanlar için de çekici alanlar yarattı.
Gelecekte sokaklara çıkmamızı güvence altına almamız, bugün onları nasıl tasarladığımıza bakmak anlamına geliyor. Los Angeles, örnek sokak kılavuzları ve sokakların herkes tarafından kullanılacak şekilde nasıl tasarlanacağı konusunda rehberler hazırlayarak, bu yönde önemli bir adım atıyor. Her kent meydanı, her durumda her yararı getiremeyebilir. Ama her kent meydanı, çevre sakinlerine yürümeye değecek, oturup keyif yapacak bir alan yaratılmasına katkıda bulunabilir.