Niemeyer’in Mimarisi Brezilya’nın Gezisi Oldu

Niemeyer'in mimarisi Brezilya'da son günlerde başlayan protestoların yaşandığı ana sahnelerden biri oldu.

Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, Oscar Niemeyer ve Lucio Costa tarafından planlanıp tasarlanan Brezilya’nın başkentini ziyaret ettiğinde “Başka bir gezegene ayak basmış gibiyim” demişti. 18 Haziran gecesi, Brasilia, Rio ve Sao Paulo’da yaşanan son 20 yılın en şiddetli prostestoları karşısında da muhtemelen aynı duygu hissedilecekti.

Business Insider’dan Joe Weisenthal, meydana gelen direnişin ekonomik altyapısını anlattı. Onu ve herkesi etkileyen ise göstericilerin sayısı ve bu kadar çok göstericiyi bir araya toplayabilen kamusal alandı.

Carolina A. Miranda geçtiğimiz Aralık’ta Niemeyer’in vefatından sonra bir yazı kaleme almıştı. Yazıda, mimarın komünist tasarım felsefesi ve bu anlayışın anıtsal başkent Brasilia’yı nasıl yarattığı da yer alıyordu. Bu fütüristik kent yaratılırken Niemeyer ve Costa devrimci düşünceleri doğrultusunda tasarım yapmışlardı. O kadar ki Niemeyer’in politika ve estetik felsefesine dair açıklamaları 1967’de kendisini zorunlu bir göçe sürüklemişti.

Miranda, Niemeyer’in mezarı Raul ve Fidel Castro tarafından onurlandırılmış olsa da, Brezilya elitine tasarladığı rezidanslar, yat klüpleri ve tiyatroları, Le Corbusier ile birlikte tasarladığı Birleşmiş Milletler Binası ve birçok hükümet binası tasarımıyla aslında “güç” için çalıştığını söylüyor. Bunun yanısıra Miranda Brasilia’nın geniş caddelerinin ve soğuk mimarisinin 1960-70’lerdeki ordu yönetimini de yansıttığını belirtiyor. Ancak bu katı mimari günümüzde demoktarik bir ortam talep eden protestocular tarafından kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın