“Nil Nehri, Mısır’ın ve halkının yaşamını yansıtan bir ayna gibidir”

Nil as Laboratory araştırma projesi, 20 Mayıs - 26 Kasım 2023 tarihleri arasında halka açık olan 18. Venedik Mimarlık Bienali kapsamında Mısır Pavyonu'nda sunulacak.

Nil Nehri, Mısır’ın ve halkının yaşamını yansıtan bir ayna gibidir. Yatağındaki her değişiklik, içinden geçtiği ülkeleri, Afrika’yı ve tüm gezegeni etkiler.

Bu etki, NiLab’ın konusunu oluşturuyor. Nil as Laboratory araştırma projesi, 20 Mayıs – 26 Kasım 2023 tarihleri arasında halka açık olan 18. Venedik Mimarlık Bienali kapsamında Mısır Pavyonu’nda sunuluyor.

Kahire’deki Ain-Shams University ve Reggio Calabria Akdeniz University tarafından koordine edilen ve 10 farklı ülkedeki 24 üniversiteden mimarlar ve mimarlık profesörleriyle işbirliği içinde geliştirilen bir programın sonucu olan NiLab, iklim değişikliği, su kaynakları ve sürdürülebilir kalkınma gibi konularda tasarım, katılım, bilgi, araştırma ve uluslararası tartışma için bir alan sunuyor.

Nil Nehri boyunca, çeşitli manzaralar ve doğalar, çevreyi dinlemeyen veya yerel kültürlere ses vermeyen müdahalelerle zaman içinde etkisiz hale getirilmiş. Buna yanıt olarak NiLab, nehir boyunca daha bilinçli yerleşim biçimlerine doğru bir yol göstermek için bu yerlere geri dönüp bakmayı ve mimari tasarımın değerini değerlendirmeyi öneriyor. Olağanüstü coğrafi boyutu, tarihi, doğal ve antropik manzaraları nedeniyle Nil, çağdaş meseleler üzerine düşünmek için uygun bir bağlam oluşturuyor. Sergi, Nil üzerine fikir ve projelerin geliştirilmesi ve iklim değişikliği bağlamında su üzerine düşünmek için bir platform oluşturarak bilgi için bir laboratuvar olarak tasarlanıyor.

Başka hiçbir nehir uygarlık tarihinde Nil’in Mısır ve Afrika’da olduğu kadar önemli olmamıştır. Nil, firavunlar döneminden günümüze kadar Mısır’ın ve kıyısında yaşayan halkların yaşam, umut ve çalışma kaynağı, merkezi olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Coğrafi boyutu doğal ve antropik manzaraları şekillendirmekte, havzası boyunca şehirleri ve üretim sistemlerini, rezervleri ve tarımsal manzaraları beslemektedir. Özelliklerinde yapılacak herhangi bir değişiklik, canlı türleri ile tarihi ve doğal peyzajlar arasındaki kalıcı dengenin bozulmasına neden olabilir ve tüm dünyayı olumsuz etkileyebilir.

NiLab, iklim değişikliği, su kıtlığı ve sürdürülebilir kalkınma gibi konularda Mısır ve dünya arasında bir katılım, bilgi, araştırma ve uluslararası tartışma alanı oluşturuyor. Program, farklı peyzaj bölümlerine karşılık gelen 6 tema halinde şekilleniyor: Doğa, Tarım, Urbe, Altyapı, Endüstri, Arkeoloji. Bu temalar, 10 ülkeden 24 üniversitenin katılımıyla mimarlardan oluşan ekipler tarafından 18 proje müdahale sahası üzerinde geliştiriliyor.

Projeler koleksiyonu bir tür çağdaş “büyük tur”u temsil ediyor: diyalog halindeki tarımsal ve kentsel senaryolar, yeni inovasyon merkezleri, biyoçeşitlilik takımadaları olarak 144 ada, arkeolojik peyzajlar, çevresel dengeleri yeniden keşfetme fırsatları olarak endüstriyel dönüşümlerden arta kalan boşluklar, altyapının yeniden ele alınması, kent ve doğa arasında bir ortak yaşam arayışı. Mimari tasarıma konu olan bölgesel ve peyzaj koşullarının paradigmatik bir resmi ortaya çıkıyor.

Küratörler Ahmed Sami Abd Elrahman, Marina Tornatora, Ottavio Amaro, Moataz Samir, Ghada Farouk tarafından vurgulandığı gibi, çalışmalar ve önerilerden oluşan eklemlenmiş bir çerçeve, “entropi ve sıklıkla bozulma olgularına maruz kalan olağanüstü mekânlarda son on yılda yaşanan dönüşümlerin eleştirel-bilişsel bir sistemini temsil etmenin yanı sıra, doğa, yapaylık ve tarih arasındaki dengeleri yeniden kurabilecek gelecek senaryolarıyla, mekânların ve mimarinin dilinden vazgeçmeden yeni yaşam koşullarını temsil eden vizyonlarla yüzleşmiştir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın