iart'ın, AMDL CIRCLE ve Michele De Lucchi ile iş birliği içinde geliştirdiği Novartis Pavyon'un sıfır-enerjili bir cephesinde LED ışıklarıyla birlikte toplamda 10.000 adet elmas şeklinde güneş modülü yer alıyor.
Organik fotovoltaikler ve LED’leri bir araya getiren bu cephe, Basel’deki Novartis Kampüsü’nde bulunan ve yeni açılan Novartis Pavyon’un üzerine yapılmış ve mimarlıkta organik fotovoltaiklerin potansiyelini gösteriyor.
Sıfır enerjili medya cephesi, içinde gömülü LED ışıklarıyla birlikte toplamda 10.000 adet elmas şeklinde güneş modülü içeriyor. Bu LED ışıklar sadece dışarıya doğru değil, aynı zamanda metal kabuğun altına doğru da aydınlatma sağlıyor.
Işık, kabuk üzerinde yansıyor ve yarı saydam güneş modüllerinden geçerek dışarıda parıldayan, görsel olarak çok katmanlı bir zar oluşturuyor. Bu sayede içerikleri görüntüleme özelliğine sahip görsel olarak etkileyici bir cephe oluşuyor.
Sadece üretebildiği kadar elektrik enerjisi tüketen bir yapı olan bu zar, sıfır enerjili bir medya cephesine dönüşüyor. Bunun mümkün olmasını sağlayan ise Novartis Pavyon için özel olarak üretilen karbon bazlı organik güneş modülleri.
Bu organik güneş modüllerinin tasarımı ve fiziksel özellikleri, onları kubbe şeklindeki Novartis Pavyon üzerinde kullanmak için ideal hale getiriyor. Farklı şekillerde üretilebilir ve bükülebilir modüller, yarı saydam ve son derece ışığa duyarlı. Bu da onların güneşe ideal yönlendirilmemiş bölgelere kurulabilmesini sağlıyor. Ayrıca, silikon güneş modüllerine göre daha az gri enerji içerirler, bu da sürdürülebilirlik açısından ilgi çekici.
Kubbe şeklindeki Novartis Pavyon üzerindeki güneş modüllerinin düzenlemesi, üretilen elektriğin tüm yönlere ölçülmesini sağlıyor. İşletmeye açıldığı ilk birkaç ay boyunca toplanan veriler, cephenin gündüzleri -serginin açık olduğu zamanlarda- metin ve günbatımından sonra iki saate kadar dijital sanat animasyonlarını görüntülemek için yeterli gücü ürettiğini gösteriyor. Yeterli veri elde edildikten birkaç ay sonra daha kapsamlı bir analiz mümkün olacak.