Ömerler Mimarlık Ümraniye’de Alışverişin Anlamını Yeniliyor

İstinye Park projesiyle ödül alan Ömerler Mimarlık'ın yeni projesi olan 40 bin metrekarelik Ümraniye AVM ise, 105 mağaza arasında kolay ve zahmetsiz alışveriş imkânı sunan tasarımı ile öne çıkıyor.

Ömerler Mimarlık’ın 7 bin metrekare yemek alanı ve 4 bin metrekarelik eğlence bölümüyle projelendirdiği Ümraniye AVM’nin, Anadolu Yakası’nın ikinci Bağdat Caddesi gibi olması planlanıyor.

Projenin mimarlarından Güney Kurdak ziyaretçilere rahat bir alışveriş imkânı sağlamak için yaptıkları çalışmaları yapılan söyleşide şu şekilde değerlendiriyor:

Şimdiye kadar İstinye Park, Mall of İstanbul, Ak-Asya gibi AVM projelerine imza attınız. Bu deneyimlerinizi Ümraniye AVM’ye nasıl aktardınız?

GK: Evet, son yıllarda ofisimizde yoğun olarak AVM projeleri çiziyoruz. Alışveriş merkezleri konusunda bilgi birikimimizi yeni projelere aktarmaya çalışıyoruz ve tabii ki daha önceki projelerimizde başarılı olan unsurlara da yer veriyoruz. Örneğin İstinye Park’ta çok başarılı olan, mağaza cephelerinin tüm katlardan ve açılardan görünmesini sağlayan, üst katlara doğru geriye çekilmeyi, Ümraniye AVM projesinde de uyguluyoruz. Tabii bunun dışında, kiralanabilir alanın maksimize edilmesi, verimli enerji kullanımı, doğru konfor koşullarının yaratılması, engelli, yaşlı ve çocukluların AVM içinde kolay ve rahat gezinebilmeleri gibi projede hayati önem taşıyan birçok faklı konuyu da tasarımlarımıza aktarıyoruz.

FERAH VE KOLAY ALIŞVERİŞ

Ümraniye AVM’yi diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir?

GK: Ümraniye AVM’nin belki de en önemli farkı ve avantajı şehrin merkezinde yer alması ve kolay ulaşımı. AVM’lerin iyi çalışmalarının en önemli kriteri müşterilerin kolay ulaşabilmesidir. Belki de bu yüzden İstanbul’un en büyük 2 AVM’si Bağdat Caddesi ve İstiklal Caddesidir. Ümraniye AVM’nin ikinci bir özelliği ise açık teras alanlarının fazlalığıdır. Ön ve arka cephe boyunca uzayan teraslar sayesinde müşteriler, kapalı, boğucu ve caddeden kopuk bir mekânda vakit geçirmeyecekler.

İstanbul’da pek çok alışveriş merkezi mevcut. Sizce ziyaretçiler neden burayı tercih edecek?

GK: İç mekanların tasarımı sayesinde ziyaretçiler, ferah, aydınlık ve rahat bir alışveriş olanağı bulacak. Teraslar sayesinde AVM’nin içindeyken, cadde ile iletişimde olacaklar. Ayrıca bölgedeki restoran ve kafe ihtiyacını hem fast-food katında hem de zemin katta caddeye açık özel kafelerle sağladığımız için Ümraniye AVM’nin bölge halkı için ayrı bir önemi olacağını düşünüyorum.

YANLIŞ YAPARSANIZ TÜRK HALKI FARK EDER

Halkı buraya çekebilmek için nelere dikkat ediyorsunuz?

GK: Özellikle İstanbul’da açılan onlarca AVM’den sonra Türk halkı AVM’ler konusunda çok bilinçlendi. Artık iyi tasarlanmamış, fonksiyon dağılımının doğru yapılmadığı, kolay ulaşılamayan, engelli, çocuklu ve yaşlılara kolaylıklar sağlamayan AVM’lerin çalışmasına imkân yok. Neredeyse yan yana açılan AVM’ler var. Tabii ki ziyaretçiler seçim yapacak ve bu seçimler AVM’lerin geleceğini belirleyecek. Ümraniye AVM’de yukarıda anlattığım tüm bu önemli unsurları gözetmeye çalıştık. Halkı çekmek için yapay ve geçici tasarımlar yapmayı doğru bulmuyorum. Bu sadece bir süre işe yarar. Bu projede yaptığımız, ziyaretçilerin kolay ve zahmetsiz bir şekilde alışveriş yapmaları, yemek yemeleri, çocukları ile eğlenmeleri, keyifli ve heyecanlı bir mekânda iyi zaman geçirmeleri için doğru tasarımı oluşturmak.

Alışveriş merkezinin dış cephesini nasıl planladınız? Alıştığımızın dışında görüntü ya da malzeme olacak mı?

GK: Dış cephe tasarımında farklı kriterlerimiz oldu. Öncelikle alışveriş merkezinin Alemdağ Caddesi’ni kucaklamasını istedik. Çok yoğun bir yaya ve araç trafiğinin olduğu caddeden alışveriş merkezine akışı sağlamaya çalıştık. Diğer birçok Avm’nin aksine, zemin katta yoldan da algılanabilen özel kafeleri, mağazaları ve üst katlarda yola bakan büyük terasları ile cadde ile bütünleşen bir cephe tasarladık. Müşterilerin AVM’nin içerisindeyken, ana cadde ile iletişimde olmasını sağlamaya çalıştık. Doğal taş ve camı doğru oranlarda kullanıp şık ama aynı zamanda sıcak bir cephe yaratmaya çalıştık.

Etiketler

Bir yanıt yazın