ONA – Tasarımda Kültür, Mekân ve Doğa

Oktan Nalbantoğlu tarafından yazılan "ONA - Tasarımda Kültür, Mekân ve Doğa", YEM Yayın tarafından yayımlandı.

Kitabın tanıtım metninden:

On tasarım’ın projelerinden yola çıkarak hazırlanan, Cumhuriyetimizin 100. yaşında Atatürk’e bir saygı duruşu niteliği taşıyan ONA – Tasarımda Kültür, Mekân ve Doğa / Culture, Space and Nature in Design adlı kitap YEM Yayın tarafından yayımlandı.

Peyzaj mimarlığı mesleğine, tüm mimarlık ve planlama dünyasına bir katkı sunma amacıyla hazırlanan kitapta on tasarım’ın daha önce yayınlanmamış peyzaj tasarımı ve kentsel tasarım projeleri yer alıyor. Farklı ölçeklerde, farklı gereklilikler için hazırlanan projeler “kültür-bellek, doğa-koruma, meydan-sokak, kıyı-liman, park-bahçe, eğitim-sağlık ve konut-ticaret” başlıkları altında sunuluyor. İstanbul Tarihi Yarımada, Kara Surları, Galataport, deprem sonrası Hatay, Haydarpaşa Garı, Atatürk Orman Çiftliği, Gelibolu gibi son dönem üzerlerinde sıkça konuşulan, tartışılan tarihi ve kentsel dokular için geliştirilmiş projelerin de yer aldığı tam 65 tasarım metinleri, çizimleri ve renkli fotoğraflar eşliğinde sunuluyor.

S. Ayşegül Tokol’un editörlüğünde, Deniz Gündoğan tarafından tasarlanarak Türkçe ve İngilizce olarak yayına hazırlanan kitaba ilişkin on tasarım’ın kurucusu Oktan Nalbantoğlu şunları söylüyor:

“on tasarım olarak, kentlerin ve kentin asli unsurları olan kamusal mekânların özgün değerlerinin ve bağlamının korunmasının yurttaş olma bilincine katkı sağladığını, demokrasi, eşitlik ve özgürlüğe öncelik veren bir değer olduğunu her platformda savunduk ve bu yaklaşımın hem düşünce hem de uygulamada sağlam temellere oturtulması için büyük çaba gösterdik. Bu çabanın sanat, mimarlık, mühendislik ve planlama ideolojisini, pratiğini beslediğine ve kentli olmaya katkıda bulunduğuna inanıyoruz.

Kitabımız ‘ona’ da kavramsal proje gruplamasının sebebi bu ikinci dönemde yayınlanmamış ve bölüm aralarındaki düşünceler ve sözlere ilişkin bir sınıflama yapmaktır. Sadece akademik ve mesleki konferans sunuşlarından, makale ve söyleşilerden parçalar değil, her zaman on tasarım’da proje başlangıçlarında fikir ve araştırmayla yola çıkılmasından hareketle oluşturduğumuz bölüm aralarındaki düşünceler ve sözler, kısa alıntılar, kitabın içeriğine de referans vermekte. Metin ve görsel ilişkisini yarışmalarda da konsept ve uygulama projelerinde de hep önemsedik.

Size keyifle sunduğumuz bu kitap peyzaj mimarlığı, kentsel tasarım, planlama ve mimarlık projelerinin büyülü dünyasına bir kapı aralıyor. Hikâyeleri, planlama ve tasarım yaklaşımlarını en yalın şekliyle anlatmaya çalıştığımız projelerin hem meslektaş adayları ve mesleğe yeni başlayanlar için bir rehber niteliği taşımasını hem de deneyimli profesyoneller için ilham kaynağı olmasını ümit ediyoruz.

Atamızın anısına saygıyla…”

Etiketler

Bir yanıt yazın