Önce Yandı, Şimdi Yağmalanıyor

Geçtiğimiz aylarda yanıp kullanılamaz hale gelen Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Cağaloğlu'ndaki tarihi binası şimdi de yağmacıların hedefi oldu.

Tarihi eserlerimize, kültür miraslarımıza hak ettikleri önem verilmeyince, birer birer yok olup gidiyorlar gözümüzün önünde… Bir bakıyorsunuz yanıp kül oluyorlar. bir bakıyorsunuz bir gece yarısı ansızın kendiliğinden çöküyorlar.. Sembol değeri olan, kentle özdeşleşmiş binalar göz göre göre tarihe karışıyor… Tıpkı Cağaloğlu’ndaki İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası gibi… Geçtiğimiz aylarda, 147 yıllık binada yangın çıkmıştı hatırlayacağınız üzere…

TALAN EDİYORLAR

Sabaha karşı çatıda başlayan yangın kısa sürede büyümüş, ahşap bina kullanılamaz hale gelmişti. Tarihi bina, o gün bugündür harabe halinde… Restore edilip eğitim müzesine dönüştürülmesi planlanıyor fakat bu arada bina yağmalanıyor… Evet… Yanlış okumadınız. Tarihi bina resmen talan ediliyor. Ajans Habertürk muhabiri Engin Belli’nin haberine göre; yanan binayı kendilerine hedef seçen hurdacılar, bakır kablo, kalorifer peteği, ne bulursa alıp götürüyor. Hatta bu yağma olayları polise de yansımış. Geçen hafta, binada yağmacıların bulunduğunu fark eden esnaf polise haber vermiş. Hırsızlar suçüstü yakalanmış. Emniyet yetkilileri, ihbar geldikçe müdahale edebildiklerini, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün güvenlik görevlisi tahsisi ile sorunun çözülebileceğini söylüyor. Esnaf deseniz, “Yağmacılar binada cirit atıyor. kamu malı çalınıyor, içeri rahatça girip kullanılabilecek durumda ne varsa götürüyorlar. Binanın önüne doğru düzgün bir paravan yapılsa, şuraya bir güvenlik görevlisi konulsa da bu yağma engellense ne olur…”

Etiketler

Bir yanıt yazın