ODTÜ Mimarlık Fakültesi bünyesinde Mimarlık Bölümü ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün oluşturduğu AOÇ Araştırmaları ekibi çalışmalarını bir websitesinde bir araya getirdi.
Amacı “AOÇ’yi kavramsal düzeyde incelemek ve AOÇ’deki tahribatın boyutlarını ortaya koymak…” olarak belirlenen stüdyo dersi kapsamında 2 dönemde üretilen çalışmanın derlendiği websitesi AOÇ’yi yönetenlerin bile haberdar olmadığı veya bir arada göremediği belgeleri bünyesinde toplayan önemli bir çalışma.
1937’de Atatürk’ün kamuya bağışladığı, Türkiye’nin belki de en önemli endüstri mirası alanlarından, Ankara kentinin açık alan sistemine büyük katkısı olan Atatürk Orman Çiftliği geçtiğimiz yıldan beri, içine yerleştirilen yeni Başbakanlık Hizmet Binası‘nın devasa yerleşkesi ile gündemde. Ancak neredeyse devletin geleneksel uğraşlarından biri haline gelmiş olan, AOÇ arazisinin küçüklü büyüklü parçalarının koparılıp “kuruluş amacıyla örtüşmeyen kullanımların yaygınlaşması ve yağmalanmanın yolunun açılması 1950’li yıllara dayanıyor”.
Çalışmanın “Bilinmeyen AOÇ” bölümünde kamuoyunda bilinç oluşturmak için hazırlanmış web tabanlı haritalarda, AOÇnin yıllar içerisinde sahip olduğu ve kaybettiği alanları/sınırları harita üzerinden okuyabiliyorsunuz:
Sitede, AOÇ’nin bu karmaşık geçmişine ve gün geçtikçe daha fazla yok olan ‘varlığına’ dair harita, fotoğraf, film, makale gibi çok çeşitli belgeleye erişebilirsiniz:
AOÇ Hamamı