Osmanlı’nın Çılgın Projeleri: Heybeliada-Büyükada Köprüsü

Döneminin baş mimarı Sarkis Balyan Sultan Abdülaziz'e Heybeliada-Büyükada arasında ulaşımı sağlayacak bir köprü projesi önermişti.

Adalar uzun seneler ulaşım zorluklarından dolayı sadece dini ziyaretlerin yapıldığı bir alan, balıkçı ve yazlık konut işlevleri üstlenen bir bölge olarak kalmıştı. 1850’lerde buharlı geminin yaygınlaşmasıyla bu alanda Müslüman nüfus artmış ancak bu da birçok problemi beraberinde getirmişti. Ana sorunlardan biri ise adaların birbirleriyle olan ulaşım sorunuydu. Şirket-i Hayriye isimli şehiriçi vapur seferleri yapan firma, adalara sefer sayısını arttırarak bu probleme çözüm arayışlarında bulundu. Özellikle iki büyük ada olan Heybeliada ve Büyükada arasındaki bağlantı önem kazanmıştı. Mimar Sarkis Balyan ise Dolmabahçe Sarayı’nın yapımı sürerken, bu probleme ilişkin Abdülaziz’e bir köprü projesi sundu. Teklif 1.200 metre uzunluğunda bir asma köprüydü. Köprü 5-5,5 metre genişliğinde inşa edilcek, geçiş parası olarak da bir kuruş alınacaktı. Günde 300 kişinin geçeceği tahmin edilen köprünün maliyetini 50 sene sonra amorti edeceği öngörülmüştü.

Köprü ütopik bir projeydi ve hayata geçirilemedi. Maddi sıkıntılar bir kenara bırakılırsa o dönemin teknolojik bilgi birikimi doğrultusunda 1.200 metre uzunluğundaki bir köprü projesi rafa kaldırılmaya mahkumdu.

Kaynak: Şahin, T., 2012. Osmanlı’nın Çılgın Projeleri, Yitik Hazine Yayınları, İstanbul.

Etiketler

Bir yanıt yazın