Otoyolun Altındaki Atıl Bölümün Kamusal Alan Olarak Değerlendirilmesi

Agency-Agency, ve SHEEEP tarafından Kanada'nın Toronto şehrinde hayata geçirilen Bentway Staging Grounds projesi, Gardiner Otoyolu'nun altındaki kullanılmayan alanı kamusal alan olarak değerlendiriyor.

Bentway Staging Grounds, Toronto’nun CityPlace / Fort York mahallesi için genişletilmiş bir kamusal alanın ve programlama fırsatı sunan geçici bir enstalasyon olarak tasarlanmış. Gardiner Otoyolu’nun altındaki boş bir alanı yaşayan bir laboratuvara dönüştüren proje, alanın dinamik koşullarına yanıt verirken ziyaretçileri kentsel ekoloji ve yağmur suyu yönetimi konusunda eğitmeyi hedeflemiş.

Tesiste, yukarıdaki otoyoldan akan suyun toplanarak aşağıdaki alanda bulunan çiçek açan yerli bitki türlerin yer aldığı büyük boy saksıları sulamak için kullanılması sağlanmış. Suyun filtrelenmesi ve tutulması ile yerel sel riskini azaltılarak ekolojik bir çevre oluşturulmuş.

Proje ile yayalar ve araçlar için güvenlik artırılarak, görsel ve akustik konforu geliştirilmiş ve yakındaki sahile yeni bağlantılar kurularak alan yeniden canlandırılmış.

Bu deneysel bahçelerden öğrenilecek stratejilerin Gardiner Otoyolu’nun 6,5 km uzunluğunun tamamına uygulanabilmesi de öngörülmüş.

Proje, hem Toronto’da hem de dünya çapında yaratıcılığın azalan alanları ve altyapıyı nasıl ilham verici kamusal varlıklara dönüştürebileceğini gösterecek şekilde hayata geçirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın