Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Oxford ve Ferris State Üniversiteleri ortaklığıyla Seferihisar'da dünyaca ünlü yazarların ağırlanacağı bir merkez oluşturulacak.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demir: ”Dünyanın uluslararası nitelikte ilk yaratıcı yazarlık merkezini oluşturacağız, Türkiye’nin en kalıcı tanıtımı edebiyatla olacak, merkez bu anlamda atılmış çok önemli bir adımdır”dedi.
Seferihisar Belediye Başkanı Soyer: ”Sakin şehir olmamızın bize getirdiği en büyük faydayı sağlamış olduk, İngiltere’den Oxford, Amerika’dan Ferris State ve Türkiye’den Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliğiyle İzmir’in Seferihisar ilçesinde uluslararası yaratıcı yazarlık okulu açılacak. Dünyaca ünlü yazarların ağırlanacağı merkez, ”hayal endüstrisi” olarak tanımlanan senaryo ve metin yazarlığı konusunda dünyaca ünlü bir merkez olmayı hedefliyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Demir, yaptığı açıklamada, Oxford Üniversitesi’nde ders verdiği sırada değişik ülkelerden üniversitelerin işbirliğiyle Türkiye’de bir yaratıcı yazarlık merkezi oluşturulması konusunda proje hazırladığını, projenin Oxford tarafından olumlu karşılandığını, ABD’deki Ferris Üniversitesi’nin de projeye katılma kararı aldığını belirtti.
Bir süredir yer arama çalışmaları devam eden projenin, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in verdiği destekle bir anda uygulamaya geçme imkanı bulduğunu söyleyen Demir, projeye Standford ve New York Üniversitelerinin de dahil olmasının gündemde olduğunu belirtti.
Dünyada önde gelen üniversitelerin kendi bünyelerinde yaratıcı yazarlık bölümler açtığını, ancak bir kaç üniversitenin ortak kullandığı bir merkezin henüz olmadığını ifade eden Demir, şöyle konuştu:
”Bu anlamda Seferihisar’da kurulacak merkez bir ilk olacak. Mitolojide sanatçılar kenti olarak bilinen ve yaratıcılığın da merkezi sayılan Teos’un bin yıllar sonra tekrar böyle bir merkeze ev sahipliği yapması heyecan verici bir tesadüf oldu. Merkezin, Teos Uluslararası Yaratıcı Yazarlık Merkezi ismiyle kurulmasını öngörüyoruz.
Üç üniversiteden temsilciler, 30 Kasım’da Seferihisar’da belediye başkanıyla birlikte protokol imzalayacak. Yer tahsisinin tamamlanmasının hemen ardından muhtemelen yeni yılın ilk aylarında inşaat başlayacak. Çok büyük bir yapılaşma olmayacak. Bir yazar evi ve küçük toplantı salonları yapılacak. Dersler sadece kapalı alanlarda değil Teos antik kenti içindeki arkeolojik alanlarda, çevrede coğrafi güzelliği bulunan koylarda da yapılabilecek.
Bu merkeze ortak üniversitelerden öğretim üyeleri, yazarlar ve öğrenciler gelecek. Konferanslar, workshoplar organize edilecek. Ayrıca tüm dünyada 2 milyar dolarlık bir pazara sahip olan ve hayal endüstrisi diye tanımlanan metin ve senaryo yazarlığı konusunda da bir merkez yaratılmış olacak. Merkezdeki eğitimin bir kaç yıl sonra diplomalı bir sisteme dönüştürülmesi planlanıyor.”
Merkezin Türkiye adına prestij ve marka değeri yaratabilecek boyutta olduğunu, ülkenin dünya edebiyat çevrelerine tanıtımında önemli katkı sağlayacağını, gelecekte daha fazla edebi eserde Türkiye’nin işlenmesini mümkün hale getireceğini anlatan Demir, ”Türkiye’nin en köklü ve kalıcı tanıtımı edebiyatla olacak. Merkez bu anlamda atılmış çok önemli bir adımdır” dedi.
Prof. Dr. Demir, akademik bir misyona sahip merkezin sadece öğrenci ve üniversite çevrelerine değil, geniş bir çevreye imkan sunmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise proje için Sığacık bölgesinde 8,5 dönümlük alanın tahsis edileceğini belirtti.Mevcut projeye belediye olarak daha önce planladıkları Yazar Evi projesinin de ekleneceğini kaydeden Soyer, şöyle konuştu:
”Yaratıcı Yazarlık Merkezi, Türkiye’yi ve Seferihisar’ı edebiyatta bir çekim merkezi haline getirecek. Yaratıcılığı geliştirme yöntemleri ve yazarlık eğitimlerinin verileceği merkeze dünyanın önde gelen yazarlarının gelmesini bekliyoruz. Merkezde eğitim çalışmalarının yanında film ve reklam endüstrileri için de çalışma yapılacak.
Ayrıca Yazar Evi ile eserlerini yazmak isteyen yazarları ağırlayacağız. Onlardan para pul istemeyeceğiz. Tek isteğimiz kitaplarının girişinde eserin Seferihisar Yazar Evi’nde yazıldığı belirtmesi olacak. Bu merkezde yapılacak çalışmalar sonucunda Türkiye’de yazılmış, buradaki insanları, toprakları, tarihi ve tüm güzellikleri anlatan eserler dünya çapında yaygınlaşmaya başlayacak. Kim bilir belki de Nobel eserleri ve Oscar kazanan filmlerin senaryolarında da bu merkezin katkısı olacak.”
Projeye ev sahipliği yapılmasının Seferihisar’ın sakin şehir (cittaslow) olmasının bir sonucu olduğuna dikkati çeken Soyer, ”Sakin şehir olmamızın bize getirdiği en büyük faydayı sağlamış olduk” dedi.
30 Kasım’da imzalanması öngörülen protokole göre merkezin, bir tür sanayi olarak da tanımlanabilecek ”hayal sektörü” ve üniversite işbirliğini akademik ve uluslararası bir bağlamda ele alarak konferans, çalıştay, seminer ve yaz okulları düzenleyeceği, ayrıca lisansüstü eğitim vereceği ifade edildi.
Merkezin Türk kültür, sanat ve tarihi için sürekli ve üst düzey bir tanıtım merkezi olma işlevini de yürüteceği belirtildi.