İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TC Ulaştırma Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği Çamlıca Tepesi TV ve Radyo Kulesi Ulusal Fikir Projesi Yarışması kolokyumuna Arkitera olarak katıldık.
23 Ekim Pazar günü saat 11:00 de başlayan kolokyum, Haliç Kongre Merkezi Pera Blok’ta Eyüp Salonu’nda gerçekleşti. Yarışma projelerinin de salon girişimde sergilendiği kolokyuma, oldukça fazla sayıda katılım oldu.
Belediyenin, yarışmanın içeriği ve amacına dair gerçekleştirdiği kısa bir sunumla başlayan kolokyumun yürütücülüğünü Gökhan Avcıoğlu üstlendi. Üçüncü mansiyondan başlayarak, ödül alan projelerin projeksiyondan gösterilmesi ve salona tanıtılmasının ardından, jüri üyeleri kürsüye davet edildi. Jüriden söz alan ilk isim Suha Özkan oldu. Özkan, bu yarışmanın temelinde kentsel sorumluluk duygusunun bulunduğunu ve yarışmaya katılan tüm projelerin birbirinden nitelikli olduğunu söyledi. Jürinin bir temel kriterinin de özgünlük olduğunu belirten Özkan, birinci ödülün bu konudaki başarısına dikkat çekti.
Sorular sırasında, jürinin değerlendirmelerine ilişkin 3. ve 1. Mansiyon ile 2. Ödül’e yönelik, şartname ile çelişen durumların bulunduğu yolunda eleştiriler yapıldı. Jüri buna karşılık olarak değerlendirme sırasında bazı önceliklerin diğerlerinin önüne geçebildiğini ve tüm istenilenleri maksimum oranda karşılayan projelerin üzerinde durduklarını belirtti.
Kolokyumun devamında daha fazla soru gelmemesiyle ilgili Gökhan Avcıoğlu, bu durumun yapılan seçimlerin herkesi tatmin ettiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Avcıoğlu, sadece yapıya konsantre olmaktansa binanın şehirle kurduğu ilişkinin ve yaratılan kamusal alanın da çok önemli olduğunu belirterek jüri üyelerinden de konu ile ilgili görüşlerini duymak istedi.
Şulan Kolatan, kulenin şehirde tasarımı ile kendini belli eden bir yapı olması gerektiğini ve bu nedenle mütevazi bir tasarımı seçmediklerini, birinci projenin zarif ve heykelvari yapısının kent silüetinde alacağı yerin çok önemli olduğunu vurguladı. Daha sonra Gökhan Avcıoğlu, İstanbul’un böyle yarışmalara çok ihtiyacı olduğunu belirterek yarışma sonrasındaki süreçte neler yaşanacağını merakla beklediklerini dile getirdi. Bunun üzerine söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilisi, proje müellifi ile mutabakat sağlanabilirse, detay ve uygulama projelerinin isteneceğini uygulamaya hemen geçileceğini belirtti.
Verilen yarım saatlik çay-kahve molası esnasında kolokyum katılımcıları sergiyi de dolaşma şansı yakaladılar. Aranın sonrasında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla ödül törenine geçildi.
Törende ilk konuşmayı yapan Kadir Topbaş, Ulaştırma Bakanlığı ile atılan bu müşterek adımın çok önemli olduğunu söyledi. İstanbul’a bir nirengi noktası oluşturacak bir projenin seçildiğine inandığını ve bu tarihi ana şahit olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Daha sonra söz alan Binali Yıldırım, projenin en önemli özelliklerinden birinin, İstanbul’un anten ve kablo kirliliğinde ve sağlıksız bir manyetik alandan kurtulacak olması olduğunu belirtti.
Tören, 3. Mansiyon’dan başlanarak ödül alan tüm projelere çek ve plaket verilmesi ile son buldu.