Paris’in Merkezinde Uygun Fiyatlı Sosyal Konut Projesi

Mimar Jean-Christophe Quinton kısa süre önce Paris'in 6. bölgesinin merkezinde bir konut projesi tamamladı. Proje, zemin kata ek olarak yedi katta, sekiz konuttan oluşan ve çevresiyle uyumlu, kentsel ölçekte yapılı peyzaja karışan bir apartman kompleksi.

Jean-Christophe Quinton, biçimi ve konumu caddeyi tamamlıyor gibi görünen, mevcut yapılarla ve birçok Paris caddesine özgü kesintisiz morfolojiyle uyumluluğu koruyan bir bina tasarladı.

Kentsel ölçekte bakıldığında, yeni binanın form ve malzemeleri, şehrin bu bölümünün yapılı peyzaja uyumlu olmasını sağlıyor. Her pencereden belirli bir odayı ortaya çıkaran bir cephe elde etmek için, kaplama ve beyaz pencere çerçevelerinin nitelikleri de dahil olmak üzere projenin ve tüm detaylarının ustaca kontrol edilmesiyle elde edilen bir sonuç.

Cephenin kavisli profili binayı güçlü bir şekilde karakterize ediyor ve üst katlarda daha da vurgulanıyor, tüm projeye cesur bir mimari kimlik kazandırıyor ve bağlamında kolayca tanınabilir bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor. Binadaki her kıvrımlı çizgi, konut birimlerinden birindeki bir odayı tek anlamlı olarak tanımlıyor. Bu sıra dışı özellik yeni binanın çevresindeki eski binalarla bağlantı kurmasını ve cephenin cadde üzerindeki sürekliliğini korumasını sağlıyor.

Her katın ve dolayısıyla her konut biriminin yerleşimi, farklı mekanlar ve işlevler arasındaki uyum ve denge arayışının bir sonucu. Daireler farklı düzen ve yüzeylere sahip, ancak hepsi bir dizi bağlantılı alanın varlığını paylaşıyor. Bu sıralama, evin ortak alanlardan (merdiven ve sahanlık) başlayıp daha özel alanlara (giriş holünden yatak odasına kadar) devam eden bir süreklilik olarak algılanmasını sağlıyor. Mimar bu düzen sayesinde “avlunun pitoresk atmosferi ile sokağın daha homojen atmosferi” arasındaki geleneksel Paris bağlantısını yenilemek istediğini açıklıyor.

Farklı seviyelerdeki yerleşim planlarına bakıldığında, mimarın “boş alanın omurgası” dediği ortak özellikler fark ediliyor. Bu omurga, birbirine açılan ve merdivenden cepheye uzanan, gün ışığının tüm daireye girmesine izin veren ve ters yönde, eve girer girmez Paris şehrinin manzarasını sunan bir dizi mekandan oluşuyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın