Paris’teki Bir Üniversite Kampüsünde Tasarlanan Çağdaş Müze Yapısı 

Paris’teki Bir Üniversite Kampüsünde Tasarlanan Çağdaş Müze Yapısı 

Paris, Nanterre'deki üniversite kampüsünün girişinde hizmete açılan Bibliothèque de Documentation Internationale Contemporaine, Bruno Gaudin Architectes tarafından tasarlandı.

Kurumun, beşeri ve sosyal bilimler üzerine araştırma yapmak için bir kütüphane, bir arşiv merkezi ve bir müze olarak hizmet vermesi bekleniyor.

Université de Nanterre’in güneydoğu ucunda, RER banliyö tren istasyonunun çıkışının karşısında yer alan kütüphane; kampüsün büyüklüğü ve komşu yapılar ile karşılaştırıldığında oldukça mütevazı bir boyuta sahip.

Programın ana bölümü doğu cephede üniversite ile yan yana uzanıyor ve güney cephede sergi alanlarının büyük penceresiyle son buluyor. Büyük giriş sundurması, binanın daha küçük alanında, alışveriş merkezine bakan güney tarafta yer alıyor. Sundurma, binanın tüm hacimlerine hakim olan prizmanın temeli olarak hizmet ediyor. Zemin katta bir okuma odası, ikinci katta sergi ve eğitim odaları ile iki üst katta ofisler bulunuyor.

Bu oluşum, kentsel peyzajla diyalog kuran bir tür “rüzgar kulesi” olarak ortaya çıkıyor ve büyük ölçekli yapıların yer aldığı kent peyzajında varlığını belli ediyor. Güney cephesi, bu paralel yüzün ana hatlarını oluşturan gölgelerin sürekli değişen etkileşiminden faydalanıyor.

Kütüphanenin özgünlüğü; arşivleme, kaynak merkezi, kalıcı ve geçici sergi alanı rolüne dayanıyor. Yalnızca müze veya araştırma işlevine odaklanan bir vizyondan uzaklaşarak, hem belgesel araştırmalara ev sahipliği yapıyor hem de bir öğretim aracı olarak hizmet veriyor. Burada belgesel kaynaklar, hem araştırmacıların hem de halkın erişebileceği, sergilerin ve araştırmaların odak noktası olarak yer alıyor.

Çeşitli alanlar, kemerli yol ile çevrelenmiş bir lobi etrafında düzenleniyor. Dikey olarak yükselen bu gezinti yolu çeşitli işlevleri dağıttığı için bütünün anlaşılmasını sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın