Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü vesilesiyle, yeni bir peyzaj dosyasına başlıyoruz: Peyzaj ve Arazi Sanatı. Dosya kapsamında peyzaj mimarlığı ve arazi sanatının nasıl iç içe geçtiğini projeler üzerinden araştıracağız.
Nancy Holt – Strata Project
Arazi sanatı (Land Art, Earth Art) doğal peyzajların yere özgü strüktürler, heykeller, formlar üretmek için kullanıldığı, Amerika’da doğmuş, minimalizm ve kavramsal sanat bağlamında, 1960’ların sonlarına doğru ortaya çıkmış bir sanat akımı. Arazi sanatı malzeme olarak direkt doğayı kullanıyor: Taş, su, toprak, kum kaynaklar bu sanatın temel malzemelerini oluşturuyor ve Stonhenge gibi tarih öncesi yapıtlardan ilham alıyor.
Arazi sanatçıları, yere özgülüğün hakkını vermek amacıyla olabildiğince çalıştıkları yere ait malzemeleri kullanıyor. Örneğin bu sanatın öncüllerinden Robert Smithson zarar görmüş alanları yenilemek ve canlandırmak için özellikle seçiyordu.
Spiral Jetty, Rozel Point, Great Salt Lake, Utah, April, 1970
Arazi sanatının en önemli özelliklerinden birisi de, sanatın galerilerde ve müzelerde sergilendiği geleneksel akımı reddeden bir karşı sanat hareketi olması. Arazi sanatçıları sanatın galerilerin tekelinde; alınıp satılan bir meta olarak değerlendirilmesine karşı bir duruş sergiliyorlar.
Bu akımdan bahsedilirken akla gelen ilk isimler: Robert Smithson, Michael Heizer, Nancy Holt, Andy Goldsworthy, Richard Long, Ana Mendieta. Bu isimlerin çalışmaları peyzaj mimarlığının sanatla birleşmesine ilham kaynağı olmuş.
Arazi sanatı ve peyzaj mimarlığı arakesitinde çalışmalar yapan çağdaş birkaç kişiden birisi 1959 doğumlu mimar ve heykel sanatçısı Maya Lin. Sanatçının, dalgalı topografya değişimleriyle oyuncul bir mekan yaratan Wave Field isimli çalışması, sanat ve peyzaj mimarlığını birbirine yaklaştıran işlerden biri olarak düşünülebilir:
Wave Field, Maya Lin, 1995
1939 doğumlu peyzaj tasarımcısı Charles Jencks’in çalışmaları da, arazi sanatının peyzaj tasarımında kullanımının önemli örnekleri.
Garden of Cosmic Speculation, Charles Jencks
Dosya kapsamında, peyzaj mimarlığı ve arazi sanatının ilişkisini yapılan çalışmalar üzerinden inceleyeceğiz. Dosyaya katkılarınızı bekleriz.