Planla tek parsele ayrıcalık tanınıyor

Mimarlar Odası İzmir Şubesi İzmir-Konak bölgesi 5 bin ölçekli nazım imar planına askı sürecinde itiraz etti.

Zorlu ve Güçbirliği Holdingin merakla beklediği İzmir-Konak (Alsancak – Kahramanlar Bölgesi) 5 bin ölçekli nazım imar planına askı sürecinde itiraz eden Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği itiraz dilekçesinde yeni planın nazım imar planı gösterim tekniğine uymayan bir şekilde, tek bir parsele ayrıcalık tanıyarak hazırlandığını iddia etti. Planın İmar Kanunu’na, planlama ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğunu öne süren oda yönetimi, plandaki aykırılıkların düzeltilmesini istedi.

İzmir’in en can alıcı noktalarım barındıran Konak Kahramanlar bölgesi 5 bin ölçekli nazım imar planına askı sürecinde yapılan itirazların ayrıntıları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Akdeniz Mahallesi’nde halihazırda yol olan ve kamunun elinde bulunan 1351 Sokak, 81 pafta, 999 ada 81 parselin, plan notlarında bulunan üç bin metrekare koşulunu sağlayabilmesi için, bir bölümünün imar adasına dahil edildiğini belirten Oda yönetimi, yola MİA yani merkezi iş alam lejantı getirilerek yolun kapatıldığını öne sürdü.

İmar Kanunu’na aykırı olarak, aralarından yol geçen ayrı parsellerin, bir tek mülkiyet ve parselmiş gibi kabul edilerek plan notu düzenlendiğine dikkat çeken Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yapılan düzenleme ile ayrıcalığa olanak tanındığını iddia etti. Dilekçede, “Planın belli bir bölgeleme içermiyor olmasının ulaşım vb. gereksinimlerin analizi yapılmadan, nasıl bir kentsel mekan yaratılacağına dair bir öngörü ya da referans getirmiyor olması ve kentin merkezinin yalnızca bir plan notuyla dönüştürülüyor olması sakıncalı karardır”denildi. 

Etiketler

Bir yanıt yazın