ATSO ve Mimarlar Odası işbirliğiyle "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği" bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 43. Grup Meslek Komitesi (Mimarlık faaliyetleri) ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi işbirliğiyle düzenlenen “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” konulu bilgilendirme toplantısı, ATSO Konferans Salonu’nda yapıldı. Sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla iki gün gerçekleşen toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları, 1 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe giren “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” hakkında bilgiler verdi, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç, “Antalya, özellikle son 20 yılda müthiş bir büyüme ve değişim sergiledi. 1990’larda 1 milyona yaklaşan il nüfusu bugün 2 katma çıkmış ve 2 milyonu aştı. Antalya’ya yalnızca hava yolu ile gelen yılda 11 milyondan fazla turiste, aktarma ile gelenleri, yerli turistleri ve ikinci konutlarına gelenleri eklediğimizde gerçek nüfusun kayıtlara yansıyamn çok üzerinde olduğunu görüyoruz. Kentimiz maalesef bu yoğun nüfusu ve nüfus artış hızını sağlıklı bir kentleşme ile destekleyemedi” dedi.
Türkiye’nin uluslararası vitrim konumundaki Antalya’nın çarpık kentleşmenin neden olduğu sorunlar ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Dinç, “Çarpık kentleşme, yüksek göç hızını göz önüne alamamış kent planlarından kaynaklanan sorunlar ve imar plan tadilatları ile daha da derinleşmiştir. Bu konuda her yanlış karar emsal olmuş, yeni yanlış kararlara yol açmıştır. Antalya’nın bu şekilde daha fazla devam etmesi mümkün değildir.” diye konuştu. Dinç sözlerini şöyle sürdürdü;
“Antalya’da betonlaşma ve trafik çıkmazını, ticaret ve esnaf çıkmazını, plansızlık çıkmazını aşmanın şu aşamada tek yolu kentsel dönüşümdür. Eğer doğru planlanır ve doğru yapılırsa Antalya sorunlarım ancak bu çerçevede çözebilir. Çevre Düzeni Planı, İmar Planları, Deprem Master Planı, Ulaştırma Planları, Kıyı Planları gibi tüm planlar ortak vizyona ve uzun vadeli hedeflere göre tam katılımcı bir anlayışla yemden ele alınmalı ve buna göre gerekli plan revizyonları yapılmalıdır. Antalya’nın stratejik ticaret plam ve kentsel dönüşüm strateji plam hazırlanmalı, imar planları ve ulaşım master planı bu çerçevede revize edilmelidir. Bu planlar, mevcut yapının uzun vadede değişmesi ve kentsel dönüşüm planları için yol gösterici olmalıdır. Yeni imara açılacak bölgeler uzman kurum ve kuruluşlarla birlikte yeni ve modern Antalya vizyonuyla planlanarak imara açılmalıdır. İmara yeni açılan bölgelerde alt yapı bitmeden inşaat ruhsatı verilmemelidir. Bunlar ve benzeri birçok konudaki beklentilerimizi Oda olarak önümüzdeki seçimde Yerel Yönetimlere talip olan adaylara dosya olarak sunacağız. Kendilerinden Antalya için bu adımları atmalarını bekliyoruz.”